19:14 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (900)
  808110

  Monitorul Oficial a publicat Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis, iar în text apar modificări față de forma inițială.

  BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Marius Holdean. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, aprobat miercuri de ministrul Sănătății,  a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial, și reglementează instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă. Față de forma inițială, ordinul respectiv, publicat în MO, este mai restrictiv cu privire la categoriile exceptate de la purtarea măștii.

  Astfel, masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

  Dacă în forma inițială a ordinului, printre excepțiile de la purtarea măștii se numărau și elevii/studenții în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare, conform actului publicat în MO, elevii nu mai apar printre categoriile exceptate.

  De asemenea, în forma inițială era prevăzut că nu trebuie să poarte mască angajatul singur în birou sau dacă sunt "minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor". Acum, excepție fac doar angajații singuri în birou.

  Iată noile excepții de la purtatul măștii, conform textului publicat în MO, cel care se aplică în mod oficial:

  Angajatul singur în birou

  Persoana care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare

  Persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)

  Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei

  Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane

  Copiii cu vârsta sub 5 ani.

  Ordinul prevede că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexa” care face parte din ordin.

  Pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor”.

  Cum definește ordinul triajul epidemiologic

  Conform ordinului MS, triajul epidemiologic constă în:

  Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

  Dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

  Dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

  dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

  dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (900)

  Tematic

  Ministrul Economiei, vești bune: nu vor mai fi probleme cu aprovizionarea cu măști
  România primește 100.000 de măști de protecție achizționate din Turcia
  Scandal total! Se cere DEMITEREA lui Tătaru, acuzație bombă: SPECULĂ cu măști fără factură
  În Rusia se produc 8 milioane de măști pe zi
  Familiile și persoanele defavorizate primesc măști medicinale
  Tagurile:
  măști medicinale, coronavirus


  Știrile Zilei