20:24 29 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.75
 • USD16.94
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.60
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1238)
  18110

  Reprezentanții Asociației Pro-Consumatori susțin că, în România, măștile faciale de uz medicinal sunt introduse în țară pe responsabilitatea producătorului și că nu a fost testată nici o mască.

  BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cât de sigure sunt măștile faciale de uz medical pe care le folosim în lupta cu noul coronavirus? Iată o întrebare la care au răspuns reprezentanții Asociației Pro-Consumatori ce susțin că măştile faciale de uz medical sunt introduse de importatori în România pe responsabilitatea producătorului, în baza declaraţiei de conformitate emisă de acesta.

  Trebuie subliniat că măştile faciale de uz medical sunt dispozitive medicale clasa de risc I.

  Cu toate că importatorii/producătorii de măşti faciale de uz medical sunt înregistraţi într-o bază naţională de date gestionată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – ANMDM - numai în baza prezentării unor documente, instituția menționată nu verifică dacă măştile faciale de uz medical îndeplinesc cerinţele privind performanţele din standardul SR EN 14683.

  Reprezentanții APC acuză faptul că, în România nu s-a testat nici măcar un tip sau o marcă de mască folosită de către consumatori, respectiv profesioniştii din domeniul medical.

  ”În perioada 17 aprilie - 17 iulie 2020 au fost notificate pe platforma Safety Gate de către ţările membre UE 91 de mărci de măşti neconforme, România nu figurează pe lista ţărilor care au făcut astfel de notificări ! 8 din 10 mărci de măşti neconforme din cele notificate pe Safety Gate sunt fabricate în China! 4 din 10 mărci de măşti neconforme au fost notificate de Belgia!”, spune sursa citată.

  Experţii APC au cumpărat 15 mărci de măşti din cele comercializate în farmacii şi hipermarketuri şi le-au analizat din punctul de vedere al informaţiilor menţionate pe etichetele acestora raportat la prevederile legale din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, la cele din standardul SR EN 149+A1:2009 Aparate de protecţie respiratorie, Semi-măşti filtrante împotriva particulelor, cerinţe, încercări, marcare, respectiv din standardul SR EN 14683+AC:2019 Măşti faciale de uz medical, cerinţe şi metode de încercare.

  Costel Stanciu, președintele APC, spune că în fiecare zi ni se repetă de sute de ori pe posturile de radio şi televiziune mesajul ”Poartă mască, arată că îţi pasă!”, dar nici o instituţie a statului român nu a întreprins vreo acţiune de control pentru a verifica dacă măştile comercializate în România corespund nevoii de a proteja consumatorii şi profesioniştii din domeniul medical împotriva SARS-CoV-2.

  În aceste condiții, oricine poate produce sau importa măşti de protecţie fără prea mari probleme atât de ordin tehnic, cât şi legal.

  ”Opt din 10 români poartă măști de şantier, care îi protejează doar de praful grosier, nicidecum împotriva microorganismelor cunoscute sub denumirea de bacterii şi virusuri. Pentru unele persoane, în special tinere, masca a devenit un accesoriu vestimentar, iar unii producători au speculat acest lucru şi au produs tot felul de măşti monocromatice sau policrome, mai mult sau mai puţin haioase”, spune Stanciu.

  Acesta a subliniat că măștile faciale sunt doar o afacere, iar de obligativitatea purtării acestora au profitat importatorii, farmaciile şi hipermarketurile, care au avut şi au încasări substanţiale din vânzarea lor.

  Dacă înainte de declararea primei stări de urgenţă, la 16 martie 2020, o mască facială se vindea în farmacii cu 25 sau 50 de bani, în prezent preţul lor în farmacii a ajuns la 4 lei bucata.

  Președintele APC este de părere că Guvernul României ar fi putut plafona preţul la echipamentele individuale de protecţie - măști și viziere - încă din data de 16 martie 2020, când a fost declarată prin decret prezidenţial starea de urgenţă, dar nu a făcut-o, ”fapt ce a încurajat specula cu aceste produse”.

  ”Ministerul Sănătăţii nu a făcut verificări nici măcar în privinţa echipamentelor de protecţie destinate cadrelor medicale. Cauza infectării cadrelor medicale din România o constituie echipamentul de protecție - combinezoane, măști etc - neconform sau contrafăcut achiziționat la prețuri de câteva ori mai mari”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.
  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1238)

  Tematic

  Nou scandal cu măștile! Monica Pop îi face praf pe politicienii care sfidează în Pandemie
  Se confirmă scandalul măștilor! Tăriceanu: ”Cunoscându-l pe Orban, miroase de la o poștă!”
  Rafila, anunțul zilei: în ce condiții trebuie să poarte turiștii măști
  Analist: Ludovic Orban e prins ca într-o menghină în capcana măștilor de protecție
  La Moscova se anulează obligativitatea purtării măștilor pe stradă
  Tagurile:
  coronavirus

  Știrile Zilei