17:11 17 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.00
 • USD17.28
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  25270

  Alimentele bogate în aceste vitamine și minerale contribuie la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de a contracta noul coronavirus, a explicat un nutriționist rus într-un interviu acordat Rossiskaia Gazeta.

  BUCUREŞTI, 29 oct – Sputnik. Consumul de alimente care conțin o cantitate mare de vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar ajută la lupta organismului împotriva Covid-19, a declarat Ekaterina Bourliaïeva, nutriționistă la Centrul Federal pentru Cercetări în Nutriție și Biotehnologie din Rusia, într-un interviu acordat ziarului Rossiskaia Gazeta.

  Gutuie
  © Sputnik / Владимир Вдовин

  Ea a subliniat importanța vitaminelor A, C, D, E, B2, B6 și B12, precum și a acidului folic, zincului, seleniului și fierului.

  Deficitul de vitamina D poate duce la un risc mai ridicat de a dezvolta infecții respiratorii, potrivit nutriționistei. În plus, această vitamină favorizează producerea de anumite proteine antimicrobiene în epiteliul respirator, ceea ce reduce riscul de a contracta virusul și progresia simptomelor infecției.

  Vitamina D se găseşte în ficatul de cod, gălbenușuri, pește și unt. Consumul zilnic de 10 până la 15 grame de ficat de cod poate acoperi necesarul zilnic de vitamine A și D.

  Beneficiile altor vitamine

  După cum subliniază nutriționista, vitamina E, care se găseşte în nuci și în uleiul de floarea-soarelui, este, de asemenea, eficientă în protejarea organismului uman împotriva infecțiilor. Astfel, două linguri din acest ulei înseamnă necesarul zilnic pentru o persoană.

  De asemenea, medicul a reamintit importanța vitaminei C în imunomodulare, recomandând includerea în alimentaţie a măceşelor, cătinei, coacăzelor negre, verzei, ardeiului și citricelor.

  © Sputnik / Алексей Витвицкий

  În plus, este recomandabil consumul de ficat de vită sau de pui, precum și a brânzei și nucilor, deoarece conțin zinc, care, alături de seleniu, sunt componente importante ale răspunsului imun. Seleniul se găsește și în ficat și brânză de vaci.

  Totuşi, este dificil să „corectăm” aportul de vitamine și minerale în organism numai prin nutriție, motiv pentru care nutriționistul a recomandat şi complexele de vitamine. De asemenea, este important să se monitorizeze echilibrul între proteine, grăsimi și carbohidrați.

  „O nutriţie optimă este un factor cheie în prevenirea dezvoltării și evoluţiei bolilor legate de nutriție, precum şi în impiedicarea înrăutăţirii evoluţiei la o persoană cu noul coronavirus”, a mai spus Ekaterina Bourliaïeva, citată de Sputnik France

  Tematic

  Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus
  Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
  Nutriţionist rus: Alimente periculoase la micul dejun
  Tagurile:
  COVID-19, Vitamine, Alimente

  Știrile Zilei