04:16 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  9812

  Situație gravă în România, acolo unde au fost emise, prin sistemul RAPEX, 7 alerte de măști neconforme aflate pe piață, provenite din China, care poartă marcajul CE.

  BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Pericol pentru sănătatea românilor: o serie de măști existente pe piață nu sunt conforme și, prin urmare, ar putea să nu protejeze împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

  Prin sistemul RAPEX, România a emis șapte alerte de măști neconforme aflate pe piață, provenite din China. Ele poartă marcajul CE, potrivit sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene.

  Cu toate că acest produse poartă marcajul CE, ele nu sunt certificare ca echipamente de protecție de către un organism relevant.

  În aceste condiţii, este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare, informează agerpres.ro.

  Produsele notificate de România nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2.

  Recomandarea autorităților este ca produsele să fie retrase de pe piață.

  Potrivit informațiilor transmise de Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC, coordonată de directorul general Paul Anghel, în ultimele două luni, prin RAPEX, 12 alerte pentru măşti neconforme, un număr similar fiind în stand-by pentru a fi urcate în sistem.

  Facem precizarea că sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

  Tagurile:
  măști medicinale, România

  Știrile Zilei