05:04 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  3911

  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă ținute la Guvern că în România au fost administrate peste 234.000 de doze de vaccin anti-Covid 19.

  BUCUREȘTI, 19 ian - Sputnik. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă, a prezentat astăzi ultimele statistici ale campaniei de vaccinare din România. Astfel, potrivit oficialului român, au fost administrate peste 234.000 de doze de vaccin anti-Covid 19, o parte din doze fiind făcute în cadrul fazei de rapel. El a mai precizat că au existat 309 reacții adverse după vaccinare.

  Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit astăzi și despre a doua etapă a vaccinării, el arătând că sunt disponibile pentru această a doua fază un număr de 299 de centre de vaccinare, totalizând 487 de puncte de vaccinare.

  "În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare, după cum ştim a început pe data de 15 ianuarie cu vaccinarea personalului şi a beneficiarilor din centrele medico-sociale şi centrele rezidenţiale. În data de 18 ianuarie, la ora 17,00, erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale, din 34 de judeţe. La acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de cabinete de vaccinare, de puncte de vaccinare. Pentru etapa a doua, strict pentru etapa a doua, avem 299 de centre, totalizând 487 de fluxuri de vaccinare sau puncte de vaccinare. Restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei unu de vaccinare", a declarat Gheorghiţă la Palatul Victoria.

  El a precizat că platforma de programare a fost pusă în funcţiune începând cu data de 15 ianuarie pentru beneficiarii etapei a II-a de vaccinare.

  El a explicată că pentru persoanele vulnerabile, cu vârsta peste 65 de ani, există cinci modalităţi diferite de programare. Cât despre persoanele care au vârsta sub 65 de ani şi se cunosc în evidenţă cu boli cronice, care au fost incluse în categoria persoanelor şi a bolilor cronice, respectiv eligibile pentru etapa a II-a a strategiei de vaccinare, se pot programa de asemenea prin mai multe modalităţi.

  În schimb, personalul care deserveşte activităţi esenţiale pentru infrastructura critică a statului, modalitatea de programare se face prin intermediul angajatorului, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

  El a prezentat și ultimele cifre ale campaniei. Astfel, din data de 15 ianuarie au fost programate 340.573 de persoane, prin intermediul serviciului de call center fiind programate circa 16% dintre aceste persoane, prin intermediul medicului de familie sau curant - circa 12%, individual sau prin aparţinători - aproximativ 44%, iar prin intermediul angajatorilor - 28 % dintre persoane.

  De asemenea, referitor la categoriile care urmează să se vaccineze, el a spus că 23% din românii programați să se vaccineze în etapa II sunt persoane aflate în evidență cu boli cronice și care au vârsta sub 65 de ani, 51% din cei programați au peste 65 de ani, 26% sunt din categoria de personal care deserveste activități esențiale.

  „Este un procent optim din punctul nostru de vedere, de aproximativ 75% persoane la risc, vulnerabile, și de 25% care deservesc activități esențiale”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

  Tematic

  Programarea la vaccinare COVID a fost restabilită. STS a remediat problema
  Știrea serii: decizie oficială care vizează pe cei care s-au vaccinat anti-COVID
  COVID-19 lockdown în Olanda: Ciocniri între poliție și protestatari - VIDEO
  Tagurile:
  România, COVID-19

  Știrile Zilei