12:23 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  68440

  Vaccinul Pfizer/BioNTech este responsabil pentru mai mult de jumătate dintre reacțiile adverse înregistrate în Serbia, care administrează şi vaccinul Sputnik V și un ser chinezesc populației sale, potrivit autorității naționale de reglementare.

  BUCUREŞTI, 29 ian – Sputnik. Mai mult de jumătate din efectele secundare raportate în Serbia de la începutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 sunt atribuite vaccinului americano-german de la Pfizer/BioNTech, a anunțat vineri (29 ianuarie) reprezentantul Agenției Sârbe pentru Medicamente și echipamente medicale (ALIMS), Pavle Zelic.

  „Până în prezent, au fost raportate 62 de reacții adverse, dintre care 35 sunt atribuite vaccinului Pfizer, 26 vaccinului Sinopharm și doar unul vaccinului Sputnik V”, a declarat Zelic pentru televiziunea națională, citat de Sputnik France

  Potrivit managerului, acestea sunt în principal reacții la locul înţepăturii, cum ar fi durere, umflare și roșeață, dar există și simptome sistemice.

  „Au fost raportate și reacții sistemice: cel mai adesea, vorbim despre febră care durează până la trei zile, slăbiciune, oboseală și dureri de cap”, a declarat reprezentantul autorității naționale de reglementare.

  Campania de vaccinare în Serbia

  Serbia a început să-și vaccineze populația cu vaccinurile Pfizer/BioNTech pe 24 decembrie. Pe 31 decembrie, ALIMS a emis un permis pentru utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V în țară. Utilizarea acestuia a început pe 6 ianuarie. Pe 16 ianuarie, Belgradul a primit primul lot de vaccinuri de la Sinopharm și, două zile mai târziu, agenția ALIMS a emis un permis pentru utilizarea primelor 100.000 de doze de vaccin chinezesc.

  Până în prezent, Serbia a imunizat 409.000 de persoane cu Comirnaty, Sputnik V şi cu vaccinul Sinopharm, a spus Zelic.

  Un nou lot de 40.000 de doze de Sputnik V a sosit vineri, 29 ianuarie, la Belgrad, a anunțat ministrul sârb al Inovației, Nenad Popovic. Potrivit acestuia, pe 11 februarie, experții ruși sunt așteptați în Serbia pentru a studia, alături de specialiștii de la Institutul de Virologie Torlak din Belgrad, posibilitățile pentru lansarea urgentă a producției de Sputnik V pe teritoriul sârb.

  Tematic

  O nouă recomandare a apărut în instrucțiunile vaccinului "Sputnik V"
  Sputnik V va fi autorizat în 25 de state în următoarele săptămâni
  Sputnik V va ajunge în februarie în Ungaria
  Rusia se oferă să livreze UE 100 de milioane de doze de vaccin Sputnik V
  Primul lot al vaccinului "Sputnik V" a ajuns în Bolivia
  Tagurile:
  Pfizer

  Știrile Zilei