08:30 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Vaccinul Sputnik V (179)
  13740

  Experții Ministerului Sănătății din Cehia caută mijloace de ordin juridic pentru a aproba utilizarea Sputnik V, fără autorizația din partea EMA.

  BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Experții Ministerului Sănătății din Cehia studiază aspectele juridice care ar permite achiziționarea directă a vaccinului rusesc “Sputnik V”, ocolind autoritățile de reglementare ale UE, a anunțat sâmbătă publicația cehă Seznam, cu trimitere la surse din cadrul guvernului.

  “Acum câteva zile experții Ministerului Sănătății au primit sarcina să afle care sunt oportunitățile de ordin juridic pentru ca vaccinul Sputnik V să poată fi aprobat în republică fără o autorizație din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA)”, menționează sursa citată.

  Cu alte cuvinte, specifică publicația, se caută variante prin care autorizația pentru utilizarea vaccinului rusesc în Cehia să fie posibilă fără certificarea din partea EMA, dar și a Institutului de Stat Ceh pentru Controlul Asupra Medicamentelor.

  Sputnik V
  © Sputnik / Павел Бедняков

  “În cazul în care Institutul se va pronunța împotrivă în această chestiune, autorizația pentru utilizarea preparatului (Sputnik V) ar putea fi oferită de Ministerul Sănătății. În acest sens ar putea fi utilizat articolul 8 al legii cu privire la medicamente, care permite utilizarea vaccinului în Cehia, prin asumarea răspunderii de către stat”, susține portalul.

  Vineri, premierul Andrej Babiš a efectuat o vizită specială la Budapesta și a purtat discuții cu omologul său ungar, Viktor Orban, pentru a afla cum este utilizat vaccinul Sputnik V în această țară, prima din UE care beneficiază de acest preparat direct din Rusia. Potrivit lui Babiš, în această chestiune Cehia ar putea urma exemplul Ungariei. Premierul ceh consideră că atunci când este vorba de sănătatea cetățenilor, politica se lasă la o parte, iar cel mai bun vaccin rămâne cel care este disponibil.

  În ultimele zile premierul ceh și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de încetinirea livrărilor în țară a vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, motiv pentru care a fost dată peste cap vaccinarea primelor persoane din categoria de peste 80 de ani și medicii. Totodată, Babiš, cu referință la experți, a oferit o apreciere înaltă vaccinului Sputnik.

  Pentru a studia experiența utilizării Sputnik V, premierul ceh intenționează să efectueze o vizită în Serbia săptămâna viitoare.

  Тема:
  Vaccinul Sputnik V (179)

  Tematic

  Cehia este interesată de vaccinul rusesc Sputnik V
  Europa s-a încrezut în "Sputnik V". Germania se pregătește să taie cupoane
  Serbia se îndreaptă cu pași hotărâți spre vaccinul Sputnik V
  România ar putea produce Sputnik V la Cantacuzino?
  Premierul slovac consideră că țara lui ar putea produce Sputnik V
  Tagurile:
  Cehia, Sputnik V

  Știrile Zilei