13:39 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  22620

  Norvegia a decis astăzi suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, urmând exemplul Danemarcei care a luat o decizie similară după mai multe cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate

  BRUXELLES, 11 mar – Sputnik. Autoritățile sanitare norvegiene au anunțat că suspendă "din precauție" vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca. Danemarca a luat aceeași decizie, ca și Italia, tot în cursul zilei de astăzi.

  "Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca", a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă. El a arătat că autoritățile așteaptă informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge semnalate.

  Bukholm spune că decizia a fost luată ca „precauție” și a subliniat că până la acest moment nu există nimic care să facă vreo legătură între vaccinul laboratorului anglo-suedez și cazurile de tromboze, dintre care două mortale, raportate în Danemarca.

  Dar lucrurile nu par atât de simple. Danemarca, rapid urmată de Islanda, a anunțat astăzi suspendarea utilizării AstraZeneca după ce a avut mai multe cazuri de cheaguri de sânge semnalate la cei vaccinați.

  AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu universitatea Oxford (Marea Britanie), sse apără și spune că "securitatea vaccinului a fost studiată pe larg în testele clinice de faza a III-a și datele (...) confirmă că vaccinul a fost în general bine tolerat", după cum afirmă un purtător de cuvânt al grupului.

  Danezii nu a precizat câte cazuri de cheaguri de sânge au fost consemnate, dar Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.

  Lotul a fost împărțit în 17 țări europene, șase dintre ele oprind administrarea produsului. Nicio doză AstraZeneca din acest lot nu a ajuns în România.

  ”Atât noi, cât și Agenția Daneză a Medicamentului trebuie să răspundem la informațiile, din Danemarca și alte țări europene, privind posibile efecte secundare serioase”, a declarat directorul autorității pentru sănătate din Danemarca, Soren Brostrom.

  Austria a anunţat duminică că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul.

  Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca.
  © Sputnik / Владимир Трефилов

  Una dintre colegele ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă.

  Alte două cazuri de „evenimente tromboembolice au fost raportate” după injecţii din acelaşi lot, a indicat EMA.

  Agenţia Italiană a Medicamentelor AIFA a decis chiar astăzi suspendarea acestui lot „ca măsură de precauție”, după raportarea unor „efecte adverse grave”.

  Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri.

  Tematic

  Ministru australian internat după vaccinarea cu AstraZeneca
  Doi oameni au decedat în Coreea de Sud după vaccinarea cu AstraZeneca
  Ungaria suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca
  Vaccinul AstraZeneca întârzie și în trimestrul doi
  Un tânăr a murit în Estonia după vaccinarea cu AstraZeneca
  Elveția ar putea renunța la vaccinurile AstraZeneca
  A crescut numărul deceselor după primirea vaccinului AstraZeneca în Coreea de Sud
  Israelul nu recunoaște vaccinul AstraZeneca
  Agenţia Italiană a Medicamentelor suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca
  Probleme tot mai grave după vaccinarea cu AstraZeneca
  Tagurile:
  Norvegia, vaccin, AstraZeneca

  Știrile Zilei