18:42 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1777)
  23113

  Cel mai probabil, coronavirusul SARS-CoV-2 a apărut prin transmiterea de la lilieci la oameni printr-un alt animal, dar sunt luate în considerare și alte versiuni.

  Agenția Associated Press face trimitere la proiectul studiului final comun al experților din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și din China, document ce a ajuns la dispoziția redacției. Acesta subliniază că scurgerile de laborator sunt „extrem de improbabile”.

  Șeful grupului de experți al OMS, Peter Ben Embarek, a spus vinerea trecută că raportul despre vizita la Wuhan pentru a identifica originea coronavirusului a fost scris integral, experții se așteaptă ca acesta să fie publicat în următoarele zile, transmite RIA Novosti, cu referire la sursa citată.

  Agenția notează că a primit luni o versiune aproape finală a documentului de la un diplomat cu sediul la Geneva dintr-una dintre țările membre ale OMS. Nu se știe încă dacă vor mai exista modificări.

  Patru scenarii de apariție a COVID-19

  Cercetătorii au enumerat patru versiuni ale apariției coronavirusului în ordinea probabilității lor. Majoritatea datelor, în opinia lor, se reduc la transmiterea printr-un al doilea animal. Ei au evaluat transmiterea directă de la lilieci la oameni ca fiind un scenariu probabil, însă mai puțin probabilă transmiterea prin produse alimentare, iar scurgerile de laborator sunt extrem de improbabile.

  Cea mai apropiată rudă a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci. Dar, așa cum se precizează în proiectul de raport, „distanța evolutivă dintre virusurile găsite la lilieci și SARS-CoV-2 este estimată a fi de câteva decenii, indicând o verigă lipsă”.

  Potrivit agenției, rezultatele studiului „au fost în mare măsură așa cum era de așteptat și au lăsat multe întrebări fără răspuns”. Potrivit acestuia, o echipă de experți a propus cercetări suplimentare în toate domeniile, cu excepția ipotezei scurgerilor de laborator.

  Auditul OMS

  Un grup internațional de experți OMS s-a aflat în China aproape o lună de zile, începând cu 14 ianuarie, și a efectuat cercetări comune cu specialiști chinezi. Au vizitat spitalul, piața de fructe de mare „Huanan”, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutul de Virologie Wuhan, inclusiv laboratorul BSL-4 foarte izolat, care a fost asociat cu zvonuri despre o scurgere sau o posibilă origine artificială a SARS-CoV-2.

  În februarie, experții au ținut o conferință de presă la care au numit improbabil ca virusul să fi ajuns direct de la lilieci pe piață - în opinia lor, este necesară o legătură intermediară.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1777)
  Tagurile:
  China, oameni, transmitere, COVID-19, coronavirus, OMS

  Știrile Zilei