16:20 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  10104

  Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat astăzi că România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca.

  BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Valeriu Gheorghiță a justificat decizia României de a continua vaccinarea cu AstraZeneca prin aceea că Agenția Europeană a Medicamentului a decis că beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare.

  EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legați de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condițiile de utilizare, a luat oficialul român apărarea vaccinului, insistând că efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, iar beneficiile depășesc riscurile.

  Valeriu Gheorghiță mai spune că, având în vedere contextul epidemiologic, în România se continuă vaccinarea cu toate vaccinurile, iar temporizarea vaccinării ar putea aduce forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup.

  Așadar, a spus Gheorghiță, în ședința de azi s-a decis că în România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă și că cei care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca, în timp ce persoanele cu tromboze după prima doză, continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.

  Gheorghiță a recunoscut la întrebările presei că 30 dintre românii care se programaseră la AstraZeneca au decis amânarea vaccinării.

  De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, în România au fost vaccinate împotriva COVID 2.180.807 de persoane, iar dintre acestea, 392.269 au fost vaccinate cu AstraZeneca.

  Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, ieri, că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar „foarte rar”, dar au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite și un nivel de trombocite scăzut”.  Cu toate acestea, EMA nu a schimbat recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid-19, pe motiv că beneficiile depășesc riscurile.

  Apariția multor cazuri de tromboze la cei vaccinați cu AstraZeneca a făcut ca foarte mulți dintre cei care s-au programat pentru acest vaccin în România să își anuleze programarea.

  Tematic

  Legătura între vaccinul AstraZeneca și tromboză, confirmată de un oficial EMA
  O treime din cei programați au refuzat vaccinul AstraZeneca
  UK: AstraZeneca, interzis tinerilor sub 30 de ani – ce soluţie propune ministrul Sănătăţii
  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei