17:17 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  99 0 0

  În timp ce UE încearcă să scape de contractul cu AstraZeneca, invocând întârzierile de livrare, OMS solicită mai multe date din afara Europei despre acest vaccin și efectele sale secundare

  BRUXELLES, 23 apr – Sputnik. Experţii în vaccinuri de la OMS au declarat că este necesar să fie colectate mai multe date despre incidenţa cheagurilor de sânge de la persoanele din afara Europei vaccinate cu AStraZeneca, mai ales că cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax sunt de la această companie.

  Majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge au fost raportate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană, dar și țările nordice au relatat situații similare.

  „O estimare a riscului necesită colectarea mai multor date şi analize”, a transmis Grupul consultativ strategic de experţi al OMS (SAGE) privind imunizare, care a și reformulat recomandările de precauţie pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe baza datelor despre cazurile cheagurile de sânge apărute în Europa.

  "OMS continuă să susţină ideea că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc riscurile," a declarat organizaţia într-un comunicat, după ce, pe 7 aprilie, SAGE a declarat că o legătură între vaccin şi cheaguri de sânge este plauzibilă, dar neconfirmată, subliniind că aceste cazuri raportate sunt „foarte rare”.

  Recomandările sale au fost actualizate cu noi date din programele de imunizare în curs.

  Experţii recomandă ca persoanelor care au suferit cheaguri după prima injecţie să nu li se administreze a doua doză.

  „O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi analize,” notează experţii în noile lor recomandări.

  Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax, care permite ţărilor mai sărace să obţină seruri cu fonduri strânse de la donatori.

  Până în prezent, peste 40,5 milioane de doze de vaccin au fost trimise în 118 ţări din programul Covax.

  Dar un semnal de alarmă a fost deja tras de Danemarca, țară care a oprit cu totul utilizarea vaccinurilor AstraZeneca. Și în România, populația evită mai nou să folosească acest vaccin, îndreptându-se spre alte formule.

  Tematic

  Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
  Suedia: populaţia nu mai vrea să se vaccineze cu AstraZeneca – doze aruncate la gunoi
  Comisia Europeană ar putea da în judecată AstraZeneca
  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei