04:29 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  13630

  Autoritățile au anunțat că, începând de astăzi, 4 mai 2021, va putea începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, însă acest proces se amână din pricina faptului că nu există bani pentru achiziționarea echipamentelor necesare.

  BUCUREȘTI, 4 mai – Sputnik. Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie întârzie, cu toate că era programată să înceapă astăzi.

  De altfel, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea, Andrei Baciu, anunțase că de astăzi, 4 mai 2021, vor exista peste 3000 de noi fluxuri de imunizare.

  Medicii de familie, însă, spun că nu pot începe imunizarea împotriva noului coronaviru în cabinetele proprii. De vină este lipsa banilor pentru achiziționarea tuturor echipamentelor necesare, dar și lipsa dorinței exprimată de pacienți. Oamenii nu s-au arătat doritori de a primi serul Johnson & Johnson.

  Medicul de familie Eva Cristescu spune că Direcția de Sănătătate Publică nu a ajutat cu nimic medicii, nu le-a dat nici un fel de materiale.

  Chiar dacă medicii de familie ar putea să primească 40 de lei, nu 30, pentru fiecare persoană vaccinată, suma este insuficientă, consideră aceștia. Motivul îl reprezintă faptul că banii sunt impozabili și ei trebuie să acopere foarte multe lucruri, precum plata asistentei și achiziționarea echipamentelor.

  ”Am primit mail săptămâna trecută pentru a fi întrebați când suntem găsiți să ni se livreze dozele de vaccin și recunosc cinstit că am refuzat. În primul rând, nu am o listă suficient de lungă de doritori ai vaccinului Johnson & Johnson și atunci am temporizat pentru săptămâna aceasta despre ce număr de doze poate fi vorba, astfel încât să nu ne trezim că primim un număr de doze pe care noi nu le putem folosi și avem după aceea dificultăți cu DSP, eventual să le restituim, cum ni se întâmplă de obicei”, a punctat medicul.

  Acesta a completat că pacienții nu și-au exprimat dorința de a se vaccina în cabinetele medicilor de familie. O vor putea face începând de săptămânile viitoare, însă trebuie să anunțe înainte de a se prezenta la cabinet. Nu se pune problema ca pacienții să fie sunați de medicul de familie, pentru că asta fură timp și i-ar împiedica să facă și alte activități.

  ”Dar dacă nu s-au înscris în acest sens, nu putem de azi, mai ales că nici din partea statului român nu avem suportul cuvenit”, a explicat Eva Cristescu

  Tematic

  Accesul în cimitire și slujbele în biserici în Chișinăul sub „COD ROȘU” de Covid
  „COD ROȘU” Covid în Chișinău - noi RESTRICȚII: masca obligatorie pe stradă, text integral
  VIDEO: Aflux de pacienți COVID în spitalele din New Delhi
  Tagurile:
  Medici de familie, Vaccinare, COVID-19

  Știrile Zilei