19:55 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  SĂNĂTATE
  Sa primesc un link scurt
  20215

  Caz unic în România: tulpina indiană de Covid 19 s-a răspândit în țară după ce contacții din avion ai cetățenilor indieni infectați nu au fost identificaţi la timp.

  BUCUREȘTI, 23 mai – Sputnik. Situație unică prin care tulpina periculoasă de Covid 19 a ajuns în România. Și anume, contacţii din avioanele care i-au adus in ţară pe muncitorii indieni depistați cu diferite tulpini de Sars-Cov-2, inclusiv cu cea care a provocat situația dramatică din India, nu au fost identificaţi la timp pentru a izola răspândirea virusului.

  Astfel, reprezentanții Institutului de Sănătate Publică au motivat că au aflat de cele două zboruri prea târziu, când nu se mai justifica identificarea contacţilor. Responsabil ar fi reprezentanții firmelor la care sunt angajaţi cetăţenii indieni care nu au furnizat în timp util autorităţilor din România informaţii despre cele două curse aeriene, persoana care trebuia să trimită informațiile fiind bolnavă.

  În a doua jumătate a lunii aprilie, în Capitală au venit 39 de cetăţeni indieni angajaţi la două firme din Popești-Leordeni cu acelaşi administrator.

  Cetățenii indieni respectivi, care au avut test negativ la plecarea din ţara de origine, au intrat în izolare timp de 5 zile imediat ce au ajuns în România, conform unei proceduri a firmei care i-a adus în țară.

  Doar că testele rapide antigen ale cetăţenilor veniţi din India au ieşit pozitive după această perioadă, conform şefului DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, iar mulţi dintre ei au fost internaţi în două spitale din Capitală: Spitalul Victor Babeş şi Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

  Şeful DSP Ilfov a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică să identifice locurile unde au stat în avion cetăţenii indieni şi să stabilească din ce judeţe sunt cei care au intrat în contact cu ei.

  INSP spune că abia în 5 mai a primit informaţii despre cursele cu care aceştia au sosit. La acel moment, însă, perioada maximă de incubaţie a bolii era deja depăşită, aşa că nu s-a mai justificat identificarea contacţilor din cele două avioane.

  Tematic

  Spania: un oraș de coastă testează deschdierea vieții de noapte cu teste rapide de Covid
  42% dintre ruși nu doresc să se vaccineze anti-Covid-19 „în nicio circumstanță”
  Militarii britanici care nu vor să primească vaccinul anti-covid vor fi „disciplinaţi”
  Tagurile:
  COVID-19, România

  Știrile Zilei