05:29 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Frans Timmermans

  Reacția Comisiei Europene la Dosarul Penal pentru Timmermans

  © Photo: Facebook / Frans Timmermans
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  285192

  După ce Comisia Europeană a aflat că autoritățile române au lansat o investigație ce îi vizează pe unii oficiali ai instituției, aceasta a venit cu un răspuns.

  BUCUREȘTI, 21 feb - Sputnik. „Autorităţilor române că nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, punctează Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

  "Comisia Europeană a aflat din presă că autorităţile române au lansat o investigaţie penală împotriva unor oficiali din cadrul Comisiei, pentru activitatea lor. Deşi nu facem comentarii despre proceduri judiciare naţionale, am vrea totuşi să le amintim autorităţilor române că nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni. Toţi oficialii din cadrul Comisiei, în calităţile oficiale, sunt subiecţi doar ai jurisdicţiei Curţii de Justiţie a UE şi sunt protejaţi de Protocolul privind Privilegiile şi Imunităţile din cadrul tratatelor, un lucru acceptat de toate statele membre, inclusiv de România. De asemenea, trebuie să reamintim că reprezentanţii Comisiei Europene au exprimat chiar ieri preocupări majore privind situaţia statului de drept din România", a declarat Margaritis Schinas, citată de stiripesurse.ro.

  Reacția reprezentanților Comisiei Europene vine după ce ”Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a format dosarul penal 295/P/2019, în care Frans Timmermans și Augustin Lazăr trebuie să dea cu subsemnatul”.

  Concret, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, Procurorul General Augustin Lazar, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România Angela Cristea și comisarul european pe Justiție Vera Jourova sunt reclamați pentru constituirea unui ”grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false”!

  ”Vor trebui să se prezinte la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) ca să dea cu subsemnatul în dosarul nr. 295/P/2019”, scrie LuJu.ro.

  Demersul lui Savaliuc a fost făcut în temeiul art. 7 din Codul Deontologic al Jurnaliștilor elaborat de Clubul Român de Presă - “Ziaristul are responsabilitatea civică de a acționa pentru instaurarea justiției și dreptății sociale”.

  ”Or, Lumea Justiției, ca publicație specializată, nu poate asista impasibilă la denaturarea și falsificarea realității de anumiți funcționari europeni, în conivență cu înalți funcționari români”, își motivează Savaliuc decizia.

  Aflăm de la cunoscutul investigator că denunțul a fost depus la DIICOT – ”de aici el a fost trimis către Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție”.

  Conform articolului citat mai sus (Art.10 alin. (1) Cod Penal), procurorii români pot ancheta demnitari europeni, precizează Răzvan Savaliuc.

  Tematic

  Interzis sub 18 ani! Ce bătaie mănâncă protestatarii în Olanda lui Timmermans (FOTO)
  Norica Nicolai, discurs dur în PE - propunere şoc pentru Timmermans
  Timmermans, directive pentru ţara noastră: „Comisia face apel la România"
  Dan Chitic și patrioții români, mesaj pentru Timmermans: ”Iei de la 2 la 7 ani pușcărie”
  Tagurile:
  Dosar penal, Răzvan Savaliuc, Frans Timmermans


  Știrile Zilei