03:44 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  307831

  Un proces care s-ar anula este cel în urma căruia a fost condamnat Radu Mazăre, a cărui sentință definitivă a fost pronunțată de un complet de 3 judecători

  BUCUREȘTI, 3 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Începând cu ora 10.00, Curtea Constituțională dezbate sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Curtea Supremă – depusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.

  Liviu Dragnea
  © AP Photo / Vadim Ghirda

  Ei bine, în spațiul public se pune problema dacă sentință favorabilă ar putea duce la eliberarea lui Dragnea din detenție – și la reluarea procesului. Din păcate pentru fostul președinte social democrat, dacă decizia favorabilă ar fi fost dată înainte de pronunțarea completului de 5 al ÎCCJ, da, avocații ar fi cerut anularea sentinței completului de 3, conform deciziei CCR.

  Era marea ocazie a lui Liviu Dragnea! Așa însă, acum este vorba de decizia completului de 5 judecători – neafectat de decizia de azi a CCR, care se referă la cel de 3 judecători.

  Chiar avocatul lui Liviu Dragnea, Toni Neacșu, a declarat, după sentința din 27 mai, că nu se mai poate face nimic. O variantă lungă și dificilă ar fi la CEDO, cu șanse relativ mici.

  Rămâne totuși o întrebare, pe care poate avocații o pot întoarce într-un extremis constituțional: în cazul Dragnea, completul de 5 a menținut sentința celui de 3, de la fond. Dar, desigur, formal,  este vorba de o nouă sentință.

  Cert este că sentința de azi a CCR e așteptată cu multă nerăbdare – mai ales că până acum au fost patru amânări!

  În schimb, un proces care s-ar anula este cel în urma căruia a fost condamnat Radu Mazăre, a cărui sentință definitivă în dosarul retrocedărilor a fost pronunțată de un complet de 3 judecători. Mazăre a fost condamnat pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat, deci există șansa asocierii cu decizia CCR.

  Așa încât, în cazul unei decizii favorabile a CCR, celebrul ex-primar și-ar putea face mediatizata cununie… în libertate!

  Cât despre Dragnea, așa cum menționam… șanse avocățești mici.

  Tagurile:
  complet de 5, Sentință, condamnă, Radu Mazăre, Liviu Dragnea

  Știrile Zilei