17:23 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Dana Gârbovan

  Gîrbovan o va acționa în instanță pe judecătoarea care a răspândit un fake news despre ea

  © Photo: Facebook / Friedrich-Ebert-Stiftung Romania
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  136691

  Dana Gîrbovan o acuză pe judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, că a promovat un fake news la adresa sa și promite că va apela la măsurile prevăzute de lege în aceste situații

  BUCUREȘTI, 9 septembrie - Sputnik, Marius Holdean. Dana Gîrbovan nu lasă lucrurile necarificate și arată cum un membru CSM a lansat știri false despre ea în contextul nominalizării pentru funcția de ministru al Justiției.

  "Cum a promovat un fakenews la scară națională judecatoarea Andrea Chiș, din înalta poziție de membru al CSM”, își intitulează președinta UNJR postarea de pe facebook.

  ”În ședința Secției pentru judecători a CSM din data de 3 septembrie 2019, când s-a luat în discuție cererea mea de retragere a demisiei din magistratură, judecatoarea Andrea Chiș a spus că "un ziar spune că ea s-a întâlnit în casa unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache", casa unde mi-aș fi "negociat" numirea la Ministerul Justiției”, povestește Gîrbovan.

  Ea spune că, în replică, pe data de 4 septembrie, i-a solicitat printr-o postare pe Facebook judecatoarei Chiș să spună public numele ziarului și a autorului pe care îl citează.

  Președinta UNJR mai spune că, în răspuns, judecătoarea Chiș i-a indicat că ziarul cu pricina ”este site-ul de fakenews "comisarul[.]ro", care pe data de 24 august 2019 publicase un articol fără semnătura unei persoane în care se susținea că am fost "acasa la Iordache" unde mi-aș fi negociat poziția de ministru al justiției”.

  În apărarea sa, Gârbovan spune că ”acel site este doar o sursă de acuzații neprobate, grosolane, la adresa unor persoane, alese ca ținte” și că articolul respectiv ”nu este un articol de știri, ci un fakenews anonim mizerabil”.

  Gârbovan subliniază faptul că, până la afirmațiile judecătoarei Chiș, făcute în cadrul ședinței Secției pentru judecători din CSM, nici un ziar, agenție de presă sau televiziune nu au preluat respectiva "știre", iar în toată perioada de la publicarea articolului și până la afirmațiile doamnei Chis nu a fost sunată de presă să fie întrebată dacă afirmația respectivă este reală sau nu.

  Gîrbovan arată cum a fost jignită de respectivul site, și că, în ciuda acestui fapt, sau poate tocmai de aceea, ”judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a considerat că acest articol prezintă o bază factuală suficient de puternică pentru a cere sesizarea Inspecției Judiciare și, eventual, sancționarea mea disciplinară cu retrogradarea în funcție sau excluderea din magistratură”.

  În consecință, spune Gîrbovan, ”afirmațiile judecătorului Andrea Chiș, făcute într-un cadru oficial, au transformat un fakenews mizerabil într-o știre preluată ca atare de presa națională”.

  Gîrbovan arată că ”strategia aceasta, ca un site anonim să publice un fakenews, iar apoi o persoană cu autoritate sau credibilitate să eleveze subiectul pentru a-l face știre de presă, este caz școală în manualele de propaganda și dezinformare, despre cum să fie atacată reputația unei persoane țintă”.

  Gîrbovan mai arată că nu are de gând să lase aceste minciuni netaxate: ”Acest lucru mi-a adus în mod direct și grav atingere propriei reputații, motiv pentru care voi apela la măsurile prevăzute de lege pentru astfel de situații", își încheie Gîrbovan postarea de pe Facebook.

  Tematic

  Gîrbovan denunță minciuna: ”Asocierea numelui meu cu OUG 13 este un fakenews”
  Anunț bombă: ”Dana Gîrbovan, eventuală candidatură PSD la prezidențiale!”
  Analist: ”Viorica Dăncilă a găsit SOLUȚIA câștigătoare, iată rolul Danei Gîrbovan!”
  Răzbunarea lui Iohannis sau ce stă în spatele respingerii Danei Gîrbovan
  Ultima oră: Dana Gîrbovan - câștig de cauză!
  Dana Gîrbovan, prima reacție după respingerea președintelui! Surpriză totală!
  Tagurile:
  Dana Gârbovan


  Știrile Zilei