07:35 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  141120

  Avocatul Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR numirea procurorilor în DNA pe formula în care aceștia nu sunt specializați în combaterea faptelor de corupție.

  BUCUREȘTI, 8 dec - Sputnik, Marius Holdean. Mișcare interesantă a Avocatului Poporului, Renate Weber, care a sesizat CCR pe 5 decembrie cu o excepție de neconstituționalitate privind numirea procurorilor în DNA. Renate Weber reclamă faptul că fostul ministru al Justiției de pe vremea Alianței DA, Monica Macovei, a scos condiția ”pregătirii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție” dintre condițiile de numire a procurorilor în DNA, așa cum era în legislația de până în 2005.

  Renate Weber atrage atenția în sesizarea sa că, în ordonanța 43/2002 a Guvernului Năstase prin care a fost înființat Parchetul Național Anticorupție (PNA), se prevedea că ”pentru a fi numiți în PNA, procurorii trebuie să aibă calități profesionale deosebite, să se bucure de o bună reputație, să aibă o conduită morală ireproșabilă și o pregătire specializată în combaterea infracțiunilor de corupție”.

  Apoi, notează Renate Weber în sesizarea CCR, prin legea 503/2002 de aprobare a OUG 43/2002, ”cerința expresă a pregătirii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție pentru numirea în PNA a fost înlocuită de <<calități și rezultate profesionale deosebite în combaterea infracțiunilor de corupție >>.”

  Potrivit Avocatului Poporului, prevederile art. 87 alin. (2) din Legea 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, restrâng dreptul la un proces echitabil în cadrul procesului penal, întrucât numirea procurorilor în cadrul DNA nu este condiționată de specializarea acestora pentru fapte de corupție.

  ”Omisiunea leguitorului de a reglementa în cuprinsul soluției legislative criticate condiția specializării procurorilor pentru anchetarea faptelor de corupție are relevanță constituțională, prin încălcarea dreptului la un proces echitabil al justițiabililor”, a arătat Renate Weber în sesizarea CCR.

  Tematic

  ”PSD se pot aștepta la dosare!” Băsescu, avertisment grav despre DNA și moștenirea Kovesi
  Coincidență? Elena Udrea, prima țintă a justiției și DNA după instalarea noului Guvern!
  ALERTĂ! George Maior, audiat la DNA într-un caz care implică SUA!
  Europa, mai zgârcită decât statul paralel: bugetul lui Kovesi, mult mai mic decât al DNA!
  Dan Barna, lovit de o nouă dezvăluire GRAVĂ – posibilă complicitate cu DNA!
  Celebru liberal îl distruge pe Iohannis: ”A murit din cauza DNA că ți-a susținut campania”
  Tagurile:
  avocatul poporului, DNA


  Știrile Zilei