01:03 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  76 0 0

  Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la modificările aduse sistemului sanitar prin O.U.G. nr. 25/2020, considerând că sunt în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor român.

  BUCUREȘTI, 19 feb - Sputnik, Marius Holdean. Mișcare curajoasă a lui Renate Weber, Avocat al Poporului, care a sesizat CCR cu privire la OUG-ul pe sănătate  care a stârnit atâtea controverse în spațiul public românesc.

  ”Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. I pct. 1, pct. 2, pct. 5 și pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

  Sesizarea se bazează, printre altele, pe faptul că inițiatorul ordonanței a omis să solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistența medicală de urgență, iar acest fapt atrage neconstituționalitatea întregului act normativ.

  Unde este urgența?

  Mai mult, în condițiile în care OUG-ul respectiv afectează drepturi și libertăți cetățenești, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi și libertăți, Avocatul Poporului constată că OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicție, nu există nicio analiză care să justifice urgența și nu este dovedită situația extraordinară care a determinat emiterea ordonanței de urgență, mai spune Avocatul Poporului.

  ”În opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentală. În condițiile în care mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private”, atrage atenția instituția.

  Anomalia OUG-ului pe sănătate este cu atât mai mare cu cât domeniul reglementat de către actul normativ este unul de interes public, iar în privința serviciilor medicale de urgență chiar un domeniu de interes strategic al statului.

  Concurență neloială între privat și stat

  O altă observație importantă a Avocatului Poporului este aceea că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative.

  Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, iar depunerea contestațiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenți, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziții și întârzierii lor.

  De aceea, Avocatul Poporului avertizează că, în situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private.

  O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat.

  Riscul este ca, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, să se ajungă la închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat.

  Concluzia Avocatului Poporului este dramatică: prin acest OUG, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat.

  Tematic

  Probleme mari: Avocatul Poporului, sesizare la CCR pentru cele 25 de OUG
  "Cod roşu de OUG" - protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti (VIDEO)
  Mesajele private ale liderilor PSD din timpul protestelor anti-OUG 13
  OUG 13 e nimic! Scandal monstru în prima săptămână de guvernare
  Marcel Ciolacu, acțiune la adresa Guvernului Orban după votarea OUG de marți noapte
  PSD a câștigat: modificarea OUG 114 a fost declarată neconstituţională
  Tagurile:
  OUG, CCR, Renate Weber


  Știrile Zilei