13:58 04 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.44
 • RUB0.25
 • RON4.04
 • UAH0.65
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  26751610

  Fost președinte este un socialist care a manifestat tendințe suveraniste, ”tupeul” maxim fiind anunțarea intenției de a plăti datoria țării, în 2009, ceea ce a dus la supărarea FMI și a SUA.

  BUCUREȘTI, 8 apr - Sputnik, Evan Răutu. Unul dintre șefii de stat care au făcut istorie în American Latină, fostul preşedinte al Ecuadorului, Rafael Correa, a fost ieri la opt ani de închisoare, ca şi pe unii din foştii săi colaboratori pentru implicarea într-un sistem de luare de mită de la companii în schimbul atribuirii de contracte.

  Condamnarea este dată de primă instanță, iar Correa locuiește acum în Europa, în Belgia. Correa s-ar fi făcut vinovat de acuzațiile de ”corupție” în perioada mandatului său (2007-2017).

  Cazul este asemănător cu al lui Dragnea, din mai multe motive. Correa este un socialist, care a manifestat tendințe suveraniste, ”tupeul” maxim fiind anunțarea intenției de a plăti datoria țării, în 2009, ceea ce a dus la supărarea FMI și a SUA.

  De fapt, ambasada SUA s-a opus economistului de stânga Rafael Correa cu mult înaintea alegerilor din 2006 care l-au dat în funcție. Wikileaks notează că, înainte de alegeri, consilierul politic al ambasadei a alertat Washingtonul că Rafael Correa ar putea ”să se alăture grupului Chavez-Morales-Kirchner al liderilor sud-americani național-populisti”.

  Această ”prietenie” a Ambasadei SUA a durat tot mandatul - deci, o altă asemănare cu cazul Dragnea, la fel de „iubit” de partenerul strategic.

  De asemenea, în perioada mandatului său, Correa a reușit să scadă gradul de sărăcie al țării – ca și PSD-Dragnea, care a mărit salariile multor categorii.

  De menționat și tentativa de asasinat asupra lui Correa, în septembrie 2010, fapt care e pus de Wikileaks în seama serviciilor americane. Un fapt asupra căruia vom reveni, inclusiv printr-un material în exclusivitate.

  În fine – probele acuzării, la fel de contestabile ca în cazul liderului PSD. ”Nu au dovedit absolut NIMIC, mărturie complet falsă, fără probe”, a reacționat Rafael Correa.

  De menționat că alte 17 persoane au primit aceeaşi sentinţă, printre care fostul vicepreşedinte Jorge Glas şi foşti colaboratori ai lui Correa. Prin sentință, Curtea a dispus ”pierderea drepturilor de participare (politică) timp de 25 de ani pentru toţi condamnaţii”.

  Tagurile:
  Închisoare, suveranist, Liviu Dragnea


  Știrile Zilei