06:05 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  12312

  Ministerul Justiției își consolidează activitatea pe mai multe niveluri: elaborare legislativă, întărirea funcției de control și integritate, precum și o mai bună comunicare.

  BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik. Anunț important a Ministerului Justiției – s-a finalizat procesul de reorganizare a instituției conform Hotărârii nr. 466/2020 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

  Conform datelor furnizate, Ministerul Justiției își consolidează activitatea pe mai multe niveluri: elaborare legislativă, întărirea funcției de control și integritate, precum și o mai bună comunicare.

  Iată domeniile și activitățile vizate:

  -Posibilitatea constituirii unor comisii de elaborare a proiectelor de coduri și de alte acte normative ce interesează domeniul justiției, de documentare şi/sau elaborare a studiilor de fundamentare a acestora şi a strategiilor în domeniul justiţiei.

  Ministerul precizează că, în cadrul acestor comisii, vor putea fi folosiţi, în condițiile legii, şi colaboratori externi – cadre didactice din învăţământul superior juridic, cercetători ştiinţifici, judecători, procurori, membri ai profesiilor juridice reglementate sau alţi specialişti.

  -Ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori.

  -Se înființează Direcția Economic: Două direcții din cadrul Ministerului Justiției, Direcția Financiar Contabilă și Direcția Investiții, nu vor mai funcționa ca structuri distincte, înființându-se Direcția Economică, prin preluarea atribuţiilor, a activităţii, a posturilor şi a personalului din cadrul celor două direcții mai sus-menționate.

  Direcţia Economică va conduce la realizarea unei structuri flexibile şi adaptată cerinţelor actuale cu o viziune clară în domeniul economic, precizează MJ.

  -Biroul de statistică judiciară va trece ca și compartiment în cadrul Direcției resurse umane, în scopul atingerii, în mod eficient, a obiectivului îndeplinirii atribuţiilor ambelor compartimente în condiţii optime şi într-o unică viziune.

  -A fost înființat Compartimentul pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiției, având ca atribuții principale:

  o   crearea şi evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul justiţiei şi elaborarea recomandărilor în consecinţă;

  o   elaborarea strategiilor de comunicare;

  o   organizarea activităţilor publice ale Ministrului Justiţiei şi ale altor reprezentanţi ai ministerului;

  o   organizarea conferinţelor de presă ale ministerului.

  -A fost reorganizat Corpul de control al ministrului la nivel de direcție – ”acest compartiment este o structură de autoritate, care beneficiază de independenţă operaţională, subordonată direct Ministrului Justiţiei”.

  -Secretarul general va coordona și Programul național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ și Programul «Cartierul pentru Justiție - complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar», arată Ministerul Justiției.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu

  Știrile Zilei