15:14 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  30705

  Progresismul costă! Aceasta poate fi concluzia după ce România a fost amendată de CEDO pentru că… bărbaţi transgender ”au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor”.

  BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a amendat România și a decis că ”persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate”.

  Conform CEDO, acest aspect ar constitui o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului.

  Concret, CEDO se referă la un caz în care ”doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră”, se arată în documentele CEDO, transmite Mediafax

  În urma deciziei instanței, cei doi au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro – adică 9.755 euro cheltuieli de judecată şi 1.153 euro daune materiale”.

  CEDO dă și o sentință general valabilă – ”obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală”.

  Asociaţia cea mai puternică a LGBT, ”ACCEPT” a salutat decizia CEDO care ”obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare şi transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă”.

  Tematic

  CEDO - decizie șocantă, pe baza unei legi PSD… abrogate! Ingrid: ”De ce mai suntem în UE?”
  Cu ce se ocupă CEDO: a condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual
  CEDO, un nou verdict contra României – beneficiar, Monica Macovei… via Soros?
  Tagurile:
  România

  Știrile Zilei