07:39 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Justiție
  Sa primesc un link scurt
  451116

  Un cunoscut publicist, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informaţii, a fost condamnat pentru infracţiunea de negare a Holocaustului

  BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Colonelul Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în SRI, a fost condamnat azi de Judecătoria Sectorului 3 la un an şi o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru infracţiunea de ”Negare a Holocaustului”.

  Condamnarea NU este definitivă, putând fi atacată cu apel.

  Instanţa a stabilit totodată amânarea aplicării pedepsei închisorii cu un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

  În această perioadă, Vasile Zărnescu trebuie să respecte anumite măsuri de supraveghere și să săvârşească noi infracţiuni de aceeași natură.

  În decizia de azi, instanța a luat în considerare articole publicate de Zărnescu în mediul online, dar și două cărți scrise de ofițer.

  Vasile Zărnescu s-a remarcat prin articole incisive în diverse reviste, fiind la un moment dat redactor șef al celebrei ”Justițiarul”, revista fondată de regretatul Marius Albin Marinescu.

  Multe dintre articolele sale sunt patriotice, naționaliste, împotriva corupției, a denigrării țării și a figurilor istoriei. La fel ca mulți naționaliști, a fost revoltat de acuzațiile aduse României după 1990 în privința Holocaustului - de aici el dezvoltând o polemică, de multe ori agresivă, pe această temă. 

  Vasile Zărnescu a intrat în servicii după 1990, ulterior, după pensionare, dedicându-se publicisticii.

  ***

  În Legea nr. 217/2015 pentru modificarea și completarea OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii – se precizează la Art. 6:

   (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

  (…)

  (3) Săvârșirea faptelor prevăzute la alin. (1) și (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

  Tematic

  La Forumul Holocaustului, Putin amintește lumii despre istoria adevărată a războiului
  Locuri din Chișinău unde se păstrează amintirea Holocaustului – Video
  Comemorarea Holocaustului: prizonierii de la Auschwitz și ipotezele politicienilor
  Sondaj şocant: ce cred tinerii americani despre Holocaust
  Săptămâna Memoriei: Programul evenimentelor dedicate comemorării victimelor Holocaustului
  Tagurile:
  justiție

  Știrile Zilei