21:47 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Polițiști moldoveni

  Ceva se întâmplă la MAI: de ce polițiștii fug din sistem

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  238132

  După arestul de miercuri a unui număr record de polițiști rândurile MAI au deveni și mai rare. Despre faptul că la Internele din Moldova a început să se întâmple ceva serios Sputnik a scris încă acum jumătate de an.

  CHIȘINĂU, 26 oct — Sputnik. Acum jumătate de an numărul de locuri vacante în organele poliţiei era de aproape o mie, iar circa o mie de poliţişti încă din 2015 renunţaseră la funcţii. Ministrul de resort anunța în martie curent că are soluţii la problema respectivă. Totodată de la învestirea sa în funcție el a demarat o amplă campanie de „purificare" a MAI.

  Despre plecările masive din organele Poliţiei ministrul Alexandru Jizdan a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă. El a anunțat că ştie cum să rezolve această problemă. Printre soluţiile pe care dânsul le considera necesare se număra reorganizarea structurii administrative a Poliţiei. De exemplu, la Inspectoratul general al Poliţiei (IGP), unde dintre cei peste 9 mii de angajaţi circa 60 la sută erau ofiţeri, iar peste 30 la sută erau subofiţeri, lucrurile urmau să arate invers, susţinea atunci Jizdan

  „Cel puţin 70 la sută dintre colaboratorii IGP trebuie să fie subofiţeri, 20 la sută — să fie ofiţeri şi aproximativ 5 la sută să constituie corpul de comandă", a specificat ministrul de Interne.
  Potrivit informaţiilor prezentate, la IGP numărul de locuri vacante este de circa 700. Un poliţist este remunerat în Republica Moldova cu un salariu în valoare de la 3500 până la 5000 de lei.

  La ora actuală se pare că restructurarea MAI a intrat într-o nouă fază.

  Procurorii anticorupţie au reţinut, pe parcursul zilei de marţi, 28 de angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) într-un dosar de corupţie pasivă. Informaţia a fost oferită ieri seară de procurorul şef anticorupţie Viorel Morari şi şeful Inspectoratului General de Poliţie (IGP) Alexandru Pânzari.

  Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agenţii de securitate riscă închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6 mii la 8 mii de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

  Tematic

  Vrea MAI să ne asculte telefoanele fără mandat sau a greșit?
  Tagurile:
  Arestări, Concediere, Plecări masive, Sistem, MAI, Rețineri, Poliția, MAI, IGP, Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1251
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1163