23:23 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni. Materialul lemnos este încărcat în aceste TIR-uri

  Exclusiv: azi Ministerul Mediului verifică cum se taie pădurea la Strășeni

  © Sputnik / Ghenadie Vaculovschi
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  6532

  Ministrul moldovean al Mediului Valeriu Munteanu a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că miercuri va fi verificată corectitudinea tăierii de copaci în pădurea de stejar de la Strășeni. Ieri Sputnik a publicat un material amplu cu fotografii despre tăierea de stejari seculari, care nu prezintă niciun semn de degradare, în pădurea din Strășeni.

  CHIȘINĂU, 30 noiembrie — Sputnik. Demnitarul a precizat că începând cu data de 1 octombrie curent la insistența sa exportul de lemn brut din Moldova a fost interzis pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

  „Mâine o să verificăm ce fel de tăieri sunt la Strășeni. Cel mai mult sunt în disonanta cu tabloul general camioanele, care par a fi pregătite pentru export. Din 1 octombrie, la insistențele noastre, exportul de lemn brut a fost interzis, pentru prima dată de la independență încoace. Să vrem ce cale vor lua aceste camioane. Mâine o să găsim răspuns la toate întrebările", a declarat Valeriu Munteanu.

  Ministrul a precizat că în Moldova începând cu acest an sunt interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, inclusiv în stejar. Sunt permise doar tăierile de regenerare, selective, unde copacii au degradat.

  „Există și multe abuzuri. Doar în ultimul an am denunțat zeci de cazuri", a spus ministrul.

  El a mai menționat că în pădurile introduscente, în special de salcâm, exploatarea se face doar prin tăieri rase, la fiecare 35-40 de ani, când pădurea ajunge la maturitate și intră în faza de degradare. Salcâmul este lemnul principal pentru foc.

  Valeriu Munteanu a insistat și de această dată să fie informat despre orice cazuri de tăiere a pădurilor care dau de bănuit.

  Tematic

  Rise: Universitatea Harvard și IKEA fac afaceri ilegale cu pădurile României
  Tagurile:
  Strășeni, Arbori seculari, Stejari, Tăiere, Păduri, Ministerul Mediului, Valeriu Munteanu, Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei