20:15 05 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Pensionar

  Iată cine va primi cele mai mari pensii în Moldova

  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  38802

  Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a dezvăluit cine va primi cele mai mari pensii în Moldova.

  CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a explicat în cadrul unei conferințe de presă cine va primi cele mai mari pensii în Moldova, după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2017, a noului sistem de pensionare.

  ”Persoanele care au un stagiu de cotizare mare și un salariu mare vor primi cele mai mari pensii din Republica Moldova”, a declarat ministrul. 

  Grigoraș nu a putut preciza ce angajații din ce domeniu vor primi aceste pensii, dar a precizat că după intrarea în vigoare a noului sistem de pensionare va fi un raport direct dintre salariu și pensie. 

  Parlamentul a votat o nouă lege cu privire la pensionare. Potrivit noii legi, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual.

   Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019. Pentru femei este stabilită aceiași vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028. 

  Stagiul de cotizare pentru femei și bărbați a fost unificat și va fi de 34 de ani. Stagiul de cotizare pentru bărbați se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024. 

  Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

  Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

  Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

  Tematic

  Plată unică pentru pensionari în luna ianuarie, în loc de indexare


  Știrile Zilei