05:30 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Vlad Filat

  Unde este acum Vlad Filat și cum e la Lipcani

  © Sputnik / Igor Vzorov
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  337700

  Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat fost văzut acum câteva zile la o clinică privată din Capitală, iar întrebarea firească este dacă a fost transferat din celula relativ confortabilă a Penitenciarului nr. 13 la închisoarea de tip închis de la Lipcani.

  CHIŞINĂU, 1 mai — Sputnik. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a publicat, la începutul lunii aprilie, decizia integrală în dosarul ex-premierului Vladimir Filat, la mai bine de o lună după ce magistraţii acestei instanţe au respins recursurile avocaţilor lui Filat, dar şi a procurorilor, lăsând în vigoare verdictul Curţii de Apel Chişinău.

  Şeful Direcţiei relaţii publice şi mass-media a Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Oleg Pantea, a făcut lumină în această situaţie, răspunzând la întrebarea dacă a fost transferat Vlad Filat din Penitenciarului nr. 13 la Penitenciarul din Lipcani, aşa cum prevede decizia instanţei.

  „Nu s-a schimbat nimic deocamdată. Conform procedurii, după publicarea deciziei integrale a CSJ şi a părţii de motivare, dosarul este transmis iarăşi primei instanţe, în cazul dat, Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei, care urmează să emită Dispoziţia de executare", a explicat Pantea.

  Potrivit acestuia, doar după ce Dispoziţia respectivă va ajunge la Penitenciarului nr. 13, va fi luată decizia privind transferarea lui Filat.

  „Când îl vom transfera, vă vom comunica", a precizat Pantea.

  La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

  Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și lider al PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

  Penitenciarul nr.2 din Lipcani, unde urmează să fie transferat Filat, se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România. În sectorul de tip închis, unde urmează să ajungă Vladimir Filat, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă din cameră pe teritoriu doar două din 24 de ore pe zi.

  De ce a fost scos Filat de după gratii — Detalii>>>

  Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Ex-premierul este condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

  Tematic

  Detalii despre ieșirea lui Vlad Filat de după gratii
  Vlad Filat a mers astăzi la o clinică stomatologică privată
  Vladimir Filat, tot mai aproape de libertate după decizia CSJ
  (FOTO) Poză cu Vlad Filat la libertate, distribuită azi dimineața
  Tagurile:
  Lipcani, Transfer, Penitentiar, Vlad Filat, Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei