11:10 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Reținerea lui Dorin Chirtoacă

  Chirtoacă nu iese la libertate

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  46801

  Curtea de Apel Chișinău a refuzat să-l elibereze pe Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu

  CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Curtea de Apel Chișinău a respins marți cererea avocaților primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care au contestat decizia de plasare a edilului în arest la domiciliu. Acesta este bănuit în dosarul parcărilor cu plată.

  „Am venit cu argumente ce nu au fost auzite de Curtea de Apel. Nu suntem mulțumiți de această decizie", a declarat avocata Tatiana Iovu.

  Primarul nu a fost prezent la ședință. Avocata dânsului a subliniat că el avea tot dreptul să nu vină în fața magistraților.

  Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai, fiind suspectat de trafic de influența în dosarul parcărilor.

  Anterior, în același dosar au fost reținute 11 persoane, între care viceprimarul Nistor Grozavu, șeful Direcției Transport Public, Igor Gamrețchi, un consilier municipal, trei administratori ai companiei specializate în domeniul parcărilor, precum și un om de afaceri care controla „din umbră” firmele ce au participat la concurs, inclusiv compania câștigătoare. În cadrul anchetei efectuate de procurori, precum și după examinarea probelor, a fost stabilit că primarul i-a dat indicații viceprimarului, iar ultimul a condus comisia de selectare a companiei ce urma să elaboreze proiectul parcărilor cu plată în Chișinău, precum și să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH, fără aprobarea consiliului municipal.

  Astfel de acțiuni contravin articolului 30 al Legii 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public-privat, care stabilește că în cazul stabilirii câștigătorului concursului sunt negociate condițiilor contractului și doar după asta proiectul contractului este transmis spre aprobare Consiliului Muncipal.

  În același timp, potrivit anchetei, primarul de Chișinău, încălcând legislația, a dat aviz pozitiv certificatelor de urbanism, destinate lucrărilor de proiectare conform contractului de parteneriat public-privat între primăria Chișinău și compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. Această companie a câștigat concursul datorită acțiunilor unor funcționari ai primăriei, oamenilor de afaceri și persoanei care administra pe ascuns compania.

  După ce au fost examinate materialele din dosarul penal respectiv, a fost stabilit faptul că au avut loc o serie de întâlniri secrete între administratorul real al firmei câștigătoare și șeful Direcției Transport. Participanții la întâlniri au elaborat și au pus în aplicare o schemă de falsificare a rezultatelor concursului, primarului revenindu-i rolul de a grăbi procesul de semnare a contractului, precum și oferirea unui "bonus" pentru serviciile acestuia.

  Cât urma să câștige Chirtoacă de pe urma parcărilor?

  A fost stabilit și faptul că în rezultatul unei înțelegeri prealabile, încheiate între omul de afaceri și șeful Direcției Transport, care avea rolul de intermediar între primar și antreprenor, unei persoane responsabile din primărie i-a fost propus să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care a devenit ulterior partener al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, cu o cotă de 26 la sută din valoarea contractului.

  Potrivit mărturiilor depuse în cadrul anchetei, această sumă reprezenta o recompensă pentru semnarea contractului între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH și primăria Chișinău, urmând să fie împărțită egal între Chirtoacă și Gamrețchi (câte 13 la sută fiecare).

  Acțiunile lui Chirtoacă sunt calificate de procurori ca abuz în serviciu și trafic de influență, primarul riscând să fie condamnat de la 3 până la 7 ani închisoare.

  Tematic

  Băsescu pus pe glume: Ce a spus despre arestarea lui Chirtoacă
  Tănase, în locul lui Chirtoacă la Primărie?
  Cum arată celula în care a stat închis Dorin Chirtoacă
  (VIDEO) Cum a prezentat Anişoara Loghin ştirea cu reţinerea lui Dorin Chirtoacă
  De ce a fost reținut primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Ce i se incriminează
  TRANSMISIUNE ÎNCHEIATĂ: Percheziții în biroul lui Chirtoacă din Primăria Chișinău
  Tagurile:
  EME PARKLEITSYSTEM GmbH, parcările cu plată, Arest la domiciliu, Primăria, Curtea de Apel, Igor Gamrețchi, Dorin Chirtoacă, Chișinău
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei