16:38 19 Martie 2018
Chişinău-6°C
În direct
  Mamă. copi, alăptare

  Indemnizații pentru mamele neangajate. Ce condiții trebuie să respecte

  Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  1210 0 0

  Guvernul Republicii Moldova a aprobat luni un proiect de lege ce prevede acordarea indemnizației de maternitate soției aflate la întreținerea soțului asigurat

  CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Potrivit documentului, soția aflată la întreținerea soțului asigurat va putea beneficia de această indemnizație dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii şi nu are un venit asigurat, precizează serviciul de presă al Executivului.

  Mame însărcinate
  © Sputnik/ Александр Кондратюк

  Pentru a dovedi că are dreptul să beneficieze de indemnizația respectivă, persoana va trebui să demonstreze acest lucru prin carnetul de muncă şi printr-o declarație, scrisă pe proprie răspundere, că nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

  Proiectul de lege aprobat prevede modificarea şi completarea articolului 16 alin. (5) al Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Acest articol a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.

  Indemnizaţia de maternitate este acordată pentru pierderea capacităţii de muncă. Atât persoana care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale, cât şi cea care a contribuit parţial, şi-au pierdut capacitatea de muncă şi se află de fapt în întreţinerea soţului salariat, precizează sursa oficială.

  Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

  Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

  Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei