08:01 24 Aprilie 2018
Chişinău+ 10°C
În direct
  Turcia

  Schimbări majore în acordarea concediilor de odihnă anuale

  © Sputnik / Vladimir Polusatov
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  84 0 0

  Guvernul de la Chișinău a înregistrat în Parlament un proiect de lege de amendare a Codului Muncii, care prevede și schimbări la articolele ce se referă la concediile de odihnă anuale

  CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Salariații nu-și vor mai putea amâna concediile de odihnă plătite de la un an la altul. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de Guvern la Secretariatul Parlamentului. 

  Dacă în prezent Codul Muncii îi permite salariatului să-și amâne integral concediul plătit pentru anul viitor, potrivit modificărilor propuse de Guvern, angajatul va fi obligat să consume cel puțin 14 zile calendaristice din concediul de odihnă anual, iar partea rămasă urmând a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor.

  În prezent, în cazuri excepţionale, când acordarea concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, concediul, cu consimţământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amânat pe anul de muncă următor. În acest caz, în anul următor salariatul poate beneficia de 2 concedii, care pot fi cumulate sau divizate în baza cererii scrise.

  Guvernul mai propune modificări la articolele din Codul Muncii care se referă la concediile de odihnă anuale suplimentare și la concediile pentru îngrijirea copilului. 

  Potrivit Codului Muncii, tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (învăţămînt, ocrotirea sănătăţii, serviciul public), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual.

  Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

  Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

  Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei