22:38 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  169 0 0

  Deputatul moldovean Nae-Simion Pleșca a postat pe pagina sa de facebook o imagine care, în mod evident, constituie o ofensă adusă marelui poet, prozator și publicist Mihai Eminescu, dar și întregii culturi românești.

  Eminescu pe pagina de facebook a lui Nae-Simion Pleșca
  © Facebook / captură ecran
  Eminescu pe pagina de facebook a lui Nae-Simion Pleșca
  Parlamentarul moldovean Nae-Simion Pleșca a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie o unei tapiserii în care este reprodusă imaginea lui Mihai Eminescu. S-a părea că intenția este una bună, nobilă. Intenția — poate, doar că realizarea este de-a dreptul oribilă. Imagina poetului nepereche este una caricaturală, dacă nu chiar monstruoasă.

  Vom menționa că Nae-Simion Pleșca a preluat imaginea de la un alt internaut — Radu Popescu, care, din câte înțelegem, a postat imaginea pentru amuzamentul publicului. "Miroase a ceva iute", scrie sarcastic Radu Popescu. Nae-Simion Pleșca nu a înțeles ironia și a luat țesătura drept operă de artă.

  Din câte ne putem da seama din fotografie, tapiseria a fost expusă la o tarabă din centrul Iașilor. Autorul ei este Mihai Profira, care a reprodus pe acest covoraș nu doar imaginea deformată a lui Eminescu, ci și două versuri din creația lui: "Somnoroase păsărele pe la cuiburi se adună". Cu adevărat, domnule Mihai Profira, noaptea minții.

  Unul dintre internauți scrie că mai bine cel care a făcut această țesătură cita din Scrisoarea a III-a a lui Eminescu.

  "Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarți în două cete: în smintiți şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

  Vedeți cât de actual este Eminescu. Din păcate.

  Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

  Știrile Zilei