08:19 18 August 2018
În direct
 • EUR18.91
 • USD16.64
 • RUB0.25
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Institutul oncologic

  Înspăimântător: "Harta" Moldovei cu cei mai mulţi bolnavi de cancer

  © Sputnik /
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  331 0 0

  În fiecare an o boală incurabilă este una din cauzele principale care provoacă moartea în rândurile moldovenilor.

  BUCUREȘTI, 17 aug — Sputnik. Unul din factorii cei mai importanți care influențează rata mortalității în Republica Moldova este îmbolnăvirea de cancer a populației. Conform datelor difuzate de Centrul Național de Management în Sănătate, anul trecut au fost diagnosticate cu diverse tumori maligne 15.700 persoane, fiind cu 800 persoane mai mult față de anul 2015, scrie e-sanatate.md.

  Cele mai diagnosticate tipuri de tumori maligne în Moldova sunt cancerul colorectal, mamar, pulmonar, gastric, de prostată şi cervical.

  Cele mai multe cazuri noi au fost identificate în raionul Ștefan Vodă, unde au fost depistate 600 de persoane. Pe locul doi se află raionul Florești cu 472 de persoane, fiind urmat, pe locul trei, de Sângerei, cu 469 persoane.

  Următoarele raioane sunt Comrat — 368 persoane, Ceadâr Lunga — 288, Anenii Noi — 358, iar la Edineț au fost depistate 322 de persoane bolnave de această maladie.

  În raioanele Dubăsari, Rezina și Strășeni au fost depistate 30 de cazuri de cancer raportat la un număr de 10 mii de locuitori din fiecare raion.

  Cele mai puține cazuri au fost depistate în raionul Taraclia.

  Cei de la e-sanatate.md au discutat cu medicii de familie din raionul Ștefan Vodă pentru a afla din ce cauză s-a dublat numărul de persoane diagnosticate cu cancer în doar un an.

  „Așa s-a întâmplat că raionul Ștefan Vodă e pe primul loc… În satele Brezoaia și Copceac se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer de mai mulți ani. Am încercat să documentez subiectul și am aflat că în acele regiuni a fost un depozit mare de pesticide. Acesta a fost evacuat acum aproape opt ani, dar eu cred că efectele degajării acestor substanțe chimice se resimt și acum", a spus Mariana Haret, șefa Centrului de Sănătate din raionul Ștefan Vodă fiind citată de e-sănătate.

  Mariana Haret susține că instituția pe care o reprezintă „dispune de instrumentele necesare pentru depistarea cancerului de col uterin, pentru colectarea citologiei, de colposcop, inclusiv un medic specializat pentru aceste investigații".

  „Avem și aparat care face ultrasonografie la toate organele", a mai adăugat aceasta.

  Totuși, pentru efectuarea unuei colonoscopii oamenii trebuie să ajungă tocmai la Chișinău, la Institutul Oncologic.

  Jumătate din cazurile depistate sunt tardive, iar serviciile de tratament sunt concentrate în majoritatea în Municipiului Chișinău. O altă problemă în combaterea acestei maladii este lipsa unui Registru de Cancer functional, care ar permite monitorizarea și evaluarea reală a celor care sunt bolnavi.

  Anul trecut au fost luate la evidență 77.650 de moldoveni care suferă de diverse tumori, fiind cu 2000 de personae mai mult decât în 2015. Datele oficiale mai arată că tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces ale moldovenilor. Incidenţa și mortalitatea prin cancer sunt în continuă creştere şi, comparativ cu anul 1970, acestea s-au dublat.

  Tematic

  Savanții au aflat ce produs previne cancerul
  Icoana vindecătoare de cancer e în România - mărturii și cazuri miraculoase
  Studiu: o băutură alcoolică pe zi crește riscul de cancer de sân
  Medicamentele pentru cancer nu se mai vând. Document oficial
  Republica Moldova, şansa copiilor bolnavi de cancer din România. Află de ce...
  Tagurile:
  moarte, an, boală incurabilă, Moldoveni
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei