18:52 21 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.61
  transport microbuse masini

  Revoltător: 10 lei pentru călătoria cu microbuzul în Chișinău

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  627 0 0

  Președintele Asociației Transportatorilor Privați din Chișinău a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că o călătorie cu microbuzul în Chișinău ar trebui să coste 10 lei

  CHIȘINĂU, 26 aug — Sputnik. Tariful real pentru o călătorie cu microbuzul în Chișinău ar trebui să fie de 10 lei, a declarat pentru Sputnik președintele Asociației Transportatorilor Privați, Ion Mămăligă, adăugând că trecerea la noul tarif trebuie să fie treptată, iar deocamdată ar fi rațional ca acesta să fie majorat până la cinci lei, Potrivit lui, odată cu posibila scumpire a călătoriei cu troleibuzul și autobuzul.

  Anterior, Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a primăriei Chișinău a venit cu propunerea ca tariful pentru o călătorie cu troleibuzul să fie majorat până la trei lei, iar cea cu autobuzul până la patru lei. Totodată, a fost avansată și propunerea ca, după ora 21.00 sau după 22.00, călătoria cu autobuzul să coste cinci lei.

  Transportatorii privați din Chișinău au făcut în repetate rânduri demersuri la Primărie, solicitând majorarea tarifelor. Ei au organizat chiar și proteste, însă administrația capitalei, sub presiunea cetățenilor nemulțumiți, a refuzat să revizuiască tariful.

  Zece lei este tariful real

  Ion Mămăligă susține că atunci când este vorba de majorarea costului unei călătorii, fiecare transportator face calcule și le prezintă la departamentul respectiv, iar acesta, la rândul lor, generalizează informația acumulată și o transmite Consiliului Municipal, solicitând majorarea tarifului cu o anumită sumă.

  Ținând cont de aceste calcule, tariful real ar trebui să fie în jurul de 10 lei. Desigur, nimeni nu speră că acest tarif va fi aprobat, a menționat Mămăligă.

  El a mai subliniat că tariful actual nu a fost revizuit timp de 11 ani. Astfel, Mămăligă este de părere că tariful ar trebui dublat. În opinia lui, dacă costul călătoriei în transportul public ar fi fost majorat treptat, ținându-se cont de evoluția prețurilor pe piață, atunci majorarea carea care se impune nu ar fi o surpriză pentru populație.

  Șoferii de microbuze bat alarma

  Președintele Asociației Transportatorilor Privați afirmă că administrația Capitalei trebuie să fie interesată ca orașul să fie asigurat cu transport de pasageri. El mai susține că dacă tariful nu va fi revizuit, atunci ceea ce se va întâmpla într-un an este greu de prevăzut.

  „Deja au fost anulate unele rute, unitățile de transport sunt într-un asemenea hal, încât este imposibil să asiguri securitatea călătorilor”, a spus Mămăligă.

  Solicitarea de a majorare a tarifului nu este un capriciu al transportatorilor, ci o necesitate absolută, despre care transportatorii vorbesc deja de cinci ani.

  Problema majorării tarifelor în transportul public este foarte dureroasă. Cetățenii sunt indignați de creșterea prețurilor și a tarifelor, doar veniturile populației rămân la același nivel”, a mai afirmat Mămăligă.

  Tagurile:
  Microbuz, CHIȘINĂU
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei