23:55 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Tancuri NATO

  ȘOCANT: SUA pregătesc Moldova de război? Iată ce examinează americanii

  © AFP 2019 / PETRAS MALUKAS
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  150814

  Statele Unite intenționează să examineze capacitatea vecinilor Federației Ruse de a face față unei situații de război

  BUCUREȘTI, 22 ian — Sputnik. Agenția americană de Logistică în Apărare intenționează să studieze capacitatea infrastructurii Republicii Belarus, Ucrainei, Moldovei, Finlandei și Poloniei în condițiile unei stări de război, anunță RT.

  Toate aceste state, cu excepția Moldovei, au o frontieră comună cu Rusia.

  Agenția americană a anunțat un concurs pentru realizarea unui astfel de studiu, în cadrul IBex (Programul de extindere a bazei industriale) pentru a înțelege rețelelor logistice și lanțurile de livrare a diverselor mărfuri în aceste state.

  Datele obținute de SUA vor ajuta americanii să-și pregătească propria industrie pentru o eventuală activitate în condiții de război sau situații excepționale.

  În rapoartele finale legate de fiecare din cele cinci state trebuie să se conțină informația despre sursele din care poate fi obținută apa potabilă, alimente, combustibil, medicamente, echipamente industriale și haine.

  De asemenea, Pentagonul este interesat de datele cu privire la materialele de construcții, capacitățile de producție și capacitățile de mobilizare.

  În afară de aceasta, SUA planifică să obțină informații despre infrastructura de transport în țările din Europa de Est — porturi, căi ferate, autostrăzi, aeroporturi, poduri și feriboturi.

  Reamintim că recent secretarul american pentru Apărare al SUA, James Mattis, a prezentat o nouă strategie de apărare a SUA, în care printre principalii inamici ai Washingtonului sunt menționate China și Rusia, în timp ce combaterea terorismului nu mai este considerată o prioritate.

  Tematic

  Ar putea Moldova să devină arena confruntărilor dintre SUA și Rusia
  Ambasadorul SUA a provocat un scandal de proporții în Moldova și România
  SCANDAL: România și Moldova, în documentul secret al SUA publicat de Snowden
  Moldova, ca teren de luptă a SUA împotriva Rusiei și despre rolul României
  Tagurile:
  IBex, război, Armata americană, Studiu, Rusia, NATO, SUA, Republica Moldova


  Știrile Zilei