07:17 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Cânepă Industrială, imagine de arhivă

  Fermierii moldoveni vor cultiva canabis, Guvernul le promite condiții propice

  © Photo: wikipedia.org
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  21930

  Grupul de lucru care a elaborat proiectul de hotărâre de Guvern consideră că ”un cerc îngust de persoane cu un grad de influenţă politico-economică globală” i-au eliminat de pe piață pe cultivatorii de cânepă din Europa

  CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre de Guvern prin care ar urma să fie simplificate condițiile de obținere a autorizației pentru exercitarea activităţii de cultivare a cânepei industriale în Republica Moldova.

  Potrivit notei informative, proiectul a fost elaborat în urma efectuării unui studiu minuțios privind practica altor state în acest domeniu. De asemenea, specialiștii subliniază că politicile agricole inteligente şi echilibrate au o importanță deosebită în dezvoltarea economiilor naţionale.

  Totodată, grupul de lucru constată că ”…un cerc îngust de persoane cu un grad de influenţă politico-economică globală, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiţia totală asupra cultivării plantei de Canabis. Ca urmare a acestei prohibiţii, au fost eliminaţi din concurenţa globală importanţi cultivatori şi procesori de Cânepă din Europa de pe vremuri”.

  Autorii propun să fie permisă în regim simplificat cultivarea Cânepei industriale din specia Cannabis Sativa, subspecia sativa, soiurile căreia se regăsesc înregistrate în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau ale țărilor membre, în scopuri exclusiv industriale, pentru producerea semințelor, fibrelor, uleiului și biomasei, cu un conţinut de tetrahidrocanabinol (THC) mai mic sau egal cu 0,3%. Acest lucru ar spori competitivitatea agricultorilor din Republica Moldova.

  Astfel, doar pentru seminţe şi paie, calculul este destul de simplu: cea mai mică recoltă de seminţe, de 700 kg la hectar, îi poate aduce producătorului agricol un venit de 5100 Euro (700 kg x 7,30 euro), plus, din volumul minim de 8 tone de paie la 1 hectar, încă 800 euro (8 tone x 100 euro), în total 5900 de euro pe un hectar.

  Tematic

  Creștere exponențială a drogurilor în România - pe rute NATO
  Un român a fost prins în Franța cu 2 tone de marijuana
  I-au vândut unui polițist 3 kilograme de droguri și și-au nenorocit „afacerea”
  Tagurile:
  proiect de hotărâre, Canabis, Cultivare, Guvernul, Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei