21:02 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului

  Mitropolia Moldovei și-a oficializat însemnele. Vezi cum arată

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  8710

  În Armorialul General al Republicii Moldova au fost încluse atributele heraldice ale structurii ecleziale ce aparține de Patriarhia Moscovei.

  CHIȘINĂU, 21 feb — Sputnik. Comisia Națională de Heraldică a decis înregistrarea în Armorialul General al Republicii Moldova a stemei, drapelului și a stindardului Bisericii Ortodoxe din Moldova, comunica mitropolia.md.

  Potrivit Mitropoliei Moldovei, la elaborarea însemnelor mitropolitane au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii, care au lucrat mai bine de trei ani.

  Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc, având un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cârja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită având frontal icoana Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hârbovăț și a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.

  Stema Mitropoliei Moldovei
  Stema Mitropoliei Moldovei

  Designer-ul însemnelor mitropolitane este Radu Voina. Noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică, întrucât Episcopia Chișinăului și a Moldovei, ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților ecleziastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.

  Gama cromatică a drapelului este similară celei de pe mantia arhierească mitropolitană. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

  Drapelul Mitropoliei Moldovei
  Drapelul Mitropoliei Moldovei

  Proiectul a fost elaborat la inițiativa Mitropolitului Vladimir, pentru ca simbolistica distinctivă bisericească să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care se identifică drept creștini ortodocși.

   

  Tematic

  Mitropolitul Vladimir a sfințit monumentul celor trei martiri ai neamului
  Au fost deshumate moaştele Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (VIDEO)
  Mitropolitul îndeamnă la unitatea ortodocşilor din Moldova, Rusia și România
  Tagurile:
  însemne heraldice, oficializare, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei