16:09 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Gazoductul Iași-Ungheni

  Transgaz a preluat controlul asupra gazoductului Iași-Ungheni

  © Photo: Ministerul Economiei și Infrastructurii
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  22210

  Compania românească Transgaz a preluat controlul asupra companiei care urmează să gestioneze conducta Iași-Ungheni și viitoarea conductă Ungheni-Chișinău.

  BUCUREȘTI, 27 feb — Sputnik. Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz"' SA a devenit, indirect, acţionar majoritar la Întreprinderea de Stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, a anunţat marţi premierul moldovean, Pavel Filip.

  Potrivit acestuia, Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău având ca asociat unic Transgaz SA, a câştigat concursul investiţional de privatizare a Vestmoldtransgaz. 

  „Aş dori să anunţ că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul concursurilor, unde Eurotransgaz SRL, la care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei competiţii. Prin intermediul acestui exerciţiu, trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român şi-au confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru", a afirmat Pavel Filip.

  Compania Vestmoldtransgaz, înființată de guvernul de la Chișinău în anul 2014, a fost scoasă la privatizare de Agenţia Proprietăţii Publice, la un preț de 180 milioane lei moldovenești (circa 8,8 milioane euro), cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în următorii 2 ani. Astfel, Transgaz, prin intermediul Vestmoldtransgaz, urmează să construiască și să gestioneze gazoductul Ungheni-Iași. Conform planurilor, conducta va avea o lungime de 120 km, urmând să asigure un volum anual de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz românesc.

  În luna martie a anului trecut, în timpul întrevederii cu premierul de atunci, Sorin Grindeanu, premierul Pavel Filip anunțase despre decizia Comisiei Europene de majorare a grantului destinat construcției conductei Ungheni-Chișinău, de la 10 milioane de euro la 40 milioane de euro. În iulie 2017, în cadrul unei conferințe de presă cu Mihai Tudose, prim-ministrul moldovean a anunțat că proiectul tehnic urmează să fie finalizat în următoarele săptămâni, asigurând că această conductă va fi funcțională până la sfârșitul anului 2018.

  Tematic

  Comisia Europeană va da mai mulți bani proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău
  Tagurile:
  Ungheni-Chișinău, Gazoductul Iași-Ungheni, gaz natural, Eurotransgaz, Transgaz, Vestmoldtransgaz, Ungheni, Iași, Chișinău, Republica Moldova, România


  Știrile Zilei