09:48 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  Balanța decizională

  Demisia ministrului Justiției: Regretată, dar acceptată de prim-ministru

  © Sputnik / Александр Демьянчук
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  67 0 0

  Șeful Guvernului l-a caracterizat pe demisionar drept un profesionist care a demonstrat în scurt timp că poate face multe pentru reforma în domeniul său de resposabilitate.

  CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Premierul Pavel Filip a acceptat cererea de demisie prezentată de ministrul Justiției, Alexandru Tănase. Anunțul a fost făcut chiar de premier. 

  Șeful Guvernului i-a mulțumit fostului cileg de cabinet pentru munca depusă și a anunțat că mai multe detalii la acest subiect vor fi oferite marți, 13 martie, după ședința săptămânală a PD, formațiune care i-a acordat sprijin politic lui Tănase în funcția de ministru al Justiției.

  ”Personal, regret foarte mult acest lucru. Alexandru Tănase este un profesionist și, într-un termen foarte scurt, am constatat că poate face mult pentru reforma în acest domeniu”, a declarat premierul.

  Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat demisia la finele săptămânii trecute, pe fundalul unui scandal provocat de publicarea în spațiul public a unei convorbiri telefonice pe care a avut-o, fiind în funcția de președinte al Curții Constituționale, cu omul de afaceri, Veaceslav Platon, în prezent condamnat la ani grei de închisoare.

  Potrivit noii Legi cu privire la Guvern, adoptată în anul 2017, demisia din funcția de membru al Guvernului, cu excepția demisiei din funcția de prim-ministru, se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul acceptării cererii de demisie, dar nu mai târziu de 14 zile calendaristice de la data depunerii.

  Cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului se aduce la cunoștința președintelui Republicii Moldova de către prim-ministru. Președintele Republicii Moldova prin decret ia act de cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului.

  Noul ministru al Justiției urmează să fie numit în funcție prin decret al președintelui Republicii Moldova, la propunerea prim-ministrului.

  Șeful statului este în drept să respingă motivat o singură dată propunerea prim-ministrului privind numirea în funcție a membrului Guvernului, în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii.

  Dacă prim-ministrul înaintează repetat propunerea de numire în funcție a aceleiași candidaturi sau a altei candidaturi, președintele Republicii Moldova este obligat să numească în funcție candidatul propus în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii repetate a prim-ministrului.

  Tematic

  Tănase a comentat decesul lui Brăguța în penitenciar: omul era azi viu...
  Tănase, în locul lui Chirtoacă la Primărie?
  Alexandru Tănase: mi se cere să anulez rezultatele alegerilor prezidențiale
  Justiția - izvor de suveranitate, nu expresie clientelară!
  Ministrul Justiției… "în filme porno nemțesti din anii 70"
  Tagurile:
  comentariu, cerere, acces, demisie, Alexandru Tănase, Pavel Filip, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei