09:34 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  Igor Dodon la sediul NATO

  Președintele Dodon, despre pericolul major pentru Europa și riscurile pentru Moldova

  © Photo: nato.int
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  19330

  Șeful de stat și-a exprimat totalul dezacord cu scrisoarea deschisă a spicherilor de la Chișinău și Kiev către omologii lor din țările Bătrânului continent.

  BUCUREȘTI, 13 mar — Sputnik. Nu gazoductul Nord Stream 2, ci extinderea NATO este elementul de destabilizare a Europei, a declarat marți președintele Republicii Moldova Igor Dodon.

  Anterior, Andrian Candu și Andrei Porubii, șefii legislativelor din Moldova și Ucraina, iar apoi și omologii lor din cele trei Țări Baltice și Polonia, au semnat o adresare către parlamentele europene în care Nord Stream 2 este calificat ca un ”instrument politic, menit să accentueze dependența UE de o singură sursă de energie”.

  Dodon consideră că documentul este ”o nouă masnifestare de fobie din partea regimurilor diriguitoare din aceste țări, inclusiv din partea conducerii parlamentului RM”.

  Potrivit lui, adevăratul factor destabilizator este ”…extinderea NATO, deschiderea birourilor acestei organizații în state neutre, sporirea grupărilor NATO și organizarea de exerciții militare ale acestui bloc, desfășurarea elementelor apărării antirachetă în apropiere de granițele țării noastre”.

  Șeful de stat a subliniat că Moldova, interesată în livrări ritmice la prețuri acceptabile, depinde acum direct de tranzitul de gaze prin Ucraina.

  ”Dacă în perspectivă vom putea primi aceleași gaze prin conducte alternative, dar fără ca tranzitul să fie amenințat, pentru Moldova asta va însemna o minimizare a riscurilor și o consolidare a securității energetice”, a concluzionat Dodon.

  Tematic

  Compania germană Wintershall a oferit sute de milioane de $ pentru Nord Stream 2
  Șeful Comisiei Europene susține construcția gazoductului „Nord Stream - 2"
  Unul din liderii Mișcării Cinci Stele a criticat politica NATO față de Rusia
  Secretarul general al NATO: Rusia nu reprezintă o amenințare
  Declarație: NATO se izolează și nu vede amenințările reale
  NATO a explicat de ce Ucraina nu va adera la blocul militar
  Tagurile:
  adevăratul pericol, Nord Stream 2, NATO, Igor Dodon, Rusia, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei