15:06 17 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Corupție

  Plafon pentru demnitarii corupți, ce pot păți dacă fură peste jumătate de milion

  © Fotolia / zest_marina
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  55 0 0

  Legislatorii se gândesc la ce e de făcut cu funcționarii care au obținut ilegal mai mult de 500 000 de lei.

  CHIȘINĂU, 24 mar – Sputnik. Mecanismul privind declararea și controlul averilor și intereselor personale ar putea fi modificat. 

  Un proiect de lege, votat în prima lectură de deputații de la Chișinău, prevede că acțiunile unei persoane în exercitarea atribuțiilor în sectorul public în vederea obținerii unui avantaj patrimonial a cărui valoare depășește 500 de mii de lei se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 de mii la 750 de mii de lei sau cu închisoare până la 3 ani sau cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se va aplica și în cazurile când decizia va fi luată în favoarea soţului, concubinului, sau altei rude până la gradul II inclusiv.

  Totodată, se propune ca persoanele cu funcţii de demnitate publică, în asemenea cazuri, să fie pedepsite cu amendă în mărime de la 750 de mii la un milion de lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

  Încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi nesoluţionarea în termenul legal, precum și folosirea în interes privat a simbolurilor oficiale se sancţionează cu amendă de la 2 500 la 3 000 de lei aplicată persoanei fizice și de la 6 000 la 10 000 de lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

  Alte modificări se referă la stabilirea unor noi competenţe Consiliului de Integritate (CI).  Acesta va verifica, de rând cu declaraţiile de avere şi interese ale conducerii Autorității Naționale de Integritate şi declaraţiile inspectorilor de integritate. Totodată, se propune ca membrii CI din societatea civilă să beneficieze de o indemnizaţie în mărime de a 1/20 parte din salariul preşedintelui ANI, ceea ce reprezintă cu aproximaţie o sumă de 1000 de lei per fiecare şedinţă, dar nu mai mult decât pentru 4 şedinţe pe lună.  

  De asemenea, noile prevederi  propun  o listă a abaterilor disciplinare pentru care vor purta răspundere inspectorii de integritate.

  Pentru situaţiile când persoanele  nu vor depune declaraţiile de avere, în pofida somaţiilor inspectorilor de integritate, se propune ca aceștia să iniţieze din oficiu controlul şi să sesizeze organul de urmărire penală sau organul fiscal în vederea determinării existenţei elementelor unei infracţiuni sau verificării respectării regimului fiscal.

  Modificările propuse includ și noi categorii de subiecţi ai declarării: membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv şi angajaţii Băncii Naţionale a Moldovei, membrii şi angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dar şi membrii Consiliului de Observatori al IPN  Compania ”Teleradio-Moldova”.

  Tematic

  Nou: Mălin Bot e acuzat de furt! Hoțul care strigă "hoții"!
  Coldea, investigat de FBI pentru furtul din fonduri operative
  ȘOC: „Dorin Chirtoacă a furat miliardul”. Anișoara Loghin îi ia apărarea (VIDEO)
  Ambasadorul Kuzmin: Putin luptă împotriva corupţiei şi redă demnitatea ţării
  Corupție şi ascunderea banilor iliciți: Elveţia, SUA şi Germania, ţări fruntașe
  „Lupta împotriva corupţiei, varianta DNA, pretext de răfuieli politico-mafiote!"
  Tagurile:
  peste jumătate de milion, avantaj patrimonial, demnitari, control averi, atribuții, sancțiuni, Consiliul de Integritate, Parlamentul Republicii Modova, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei