21:41 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Președintele FR, V. Putin, s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova (în stânga), I. Dodon

  Dodon își dorește o nouă întâlnire cu Putin. Ce intenționează să discute?

  © Sputnik / Михаил Климентьев
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  6410

  Președintele Republicii Moldova speră să se întrețină cu liderul rus pe marginea multiplelor probleme legate de evenimentele din lume și din regiune.

  CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre subiectele-cheie pe care intenționează să le discute cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unei apropiate întrevederi, a cărei dată deocamdată nu a fost stabilită.

  „Încă nu am convenit asupra datei. Pe 7 mai va avea loc învestirea președintelui Federației Ruse. Întâlnirea noastră de lucru va avea loc înainte sau după această dată, acum discutăm ordinea de zi. Vom decide", a spus Dodon miercuri într-un interviu acordat unui post de televiziune local.

  Totodată, acesta a menționat că planifică să întreprindă o vizită în Federația Rusă la sfârșitul lunii aprilie. Președintele moldovean a spus că intenționează să se întâlnească în cadrul acestei vizite în special cu diaspora moldovenească pentru a stabili direcțiile privind activitatea viitoare. Dodon a atras încă o dată atenția asupra faptului că în Rusia muncesc peste 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

  „Avem ce discuta cu Vladimir Vladimirovici, pornind de la situația bilaterală actuală”, a menționat Dodon.

  Acesta a explicat că este vorba de chestiuni de securitate și riscurile pentru întreaga regiune, precum și de problema reglementării diferendului transnistrean.

  „Subiecte sunt foarte multe, mai cu seamă ținând cont de ultimele acțiuni întreprinse de Guvernul Moldovei și de tot ce se întâmplă în lume și în regiune", a adăugat șeful statului.

  O agendă încărcată

  Liderul moldovean a mai spus că primăvara aceasta la Chișinău se va desfășura un forum de afaceri, iar ulterior este prevăzută vizita în Moldova a unui grup de reprezentanți ai regiunilor Federației Ruse.

  Potrivit lui Dodon, la începutul lunii iunie, la Chișinău, este preconizată o întâlnire de lucru a grupului de prietenie interparlamentară (o astfel de ședință a avut loc în octombrie 2017 la Moscova).

  În ceea ce privește vizita altor șefi de stat, Dodon a menționat că pe 18 — 19 aprilie se va afla la Chișinău președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

  „Avem prevăzute câteva acțiuni bilaterale importante", a specificat Dodon.

  La invitația acestuia, în luna mai sau în luna august urmează să vină la Chișinău președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Ankara a acceptat să acorde ajutor la reabilitarea clădirii președinției, devastată în aprilie 2009. Pentru mijlocul lunii iulie este preconizată vizita președintelui Macedoniei, Gjorge Ivanov.

  Dodon a menționat că în perioada 1 — 9 iulie intenționează să întreprindă o vizită în SUA.

  Tematic

  Prima reacție a președintelui Dodon la decizia MAEIE
  Dodon: unionismul, un balon care se va dezumfla odată cu trecerea Centenarului
  Președintele Dodon, despre pericolul major pentru Europa și riscurile pentru Moldova
  Dodon analizează, comparativ, exporturile moldovenești spre Vest și spre Est
  Tagurile:
  teme, întâlnire, Igor Dodon, Vladimir Putin, Rusia, Republica Moldova


  Știrile Zilei