05:38 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Linie electrică de înaltă tensiune

  Moldova pune temelia fazei efective de interconectare electrică cu România

  © Sputnik / Rodion Proca
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  11310

  Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru interconectarea electrică cu România.

  CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. 

  Documentul prevede acordarea unui împrumut de către BERD în sumă de 80 milioane de euro pentru implementarea proiectului. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. 

  Energie electrică
  © Sputnik / Алексей Даничев

  Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de 3 ani.

  Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 de milioane de euro, inclusiv împrumuturi de 80 de milioane de euro  oferiți de  BEI, 80 de milioane de euro – de BERD, 70 de milioane de euro – de Banca Mondială și 40 de milioane de euro oferiți ca grant de UE.

  Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău  şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

  Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

  Tematic

  Au devenit cunoscute detalii despre întâlnirea lui Candu cu Iohannis
  Un pas decisiv către autostrada care leagă România de Republica Moldova
  Preşedintele moldovean Timofti a discutat cu Tăriceanu şi Iordache
  Tagurile:
  sisteme energetice, interconectare, împrumut, BERD, Republica Moldova, România


  Știrile Zilei