07:27 17 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  7110

  Unele surse media au scris zilele trecute că, începând cu 2019, când se planifică să fie dat în exploatare gazoductul Ungheni-Chișinău, Moldova ar putea să se lipsească de gazele rusești.

  CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik. Scopul Republicii Moldova nu este de a renunța la gazele rusești atunci când va fi dat în exploatare gazoductul Ungheni-Chișinău, ci să negocieze și să obțină un preț convenabil pentru consumatori, indiferent de proveniența produsului. Cert este că gazoductul Ungheni-Chișinău va oferi țării noastre posibilitatea de a avea mai multă independență energetică. Precizarea a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul emisiunii „Atitudini" de la Radio Sputnik Moldova.

  „Posibilitatea de a avea o alternativă la capitolul gaze ne va permite să negociem și să obținem prețuri mai bune. Eu nu am spus că vom renunța la contractual cu Gazprom. Dimpotrivă, eu nu exclud că noi vom utiliza gazele naturale de la doi sau trei producători, de ce nu. Este important să avem mai multă independență la acest capitol", a declarant Gaburici.

  Ministrul a ținut să precizeze că tendința de a diversifica sursele de energie electrică nu reprezintă nici pe departe o atitudine ostilă față de Federația Rusă, ci mai degrabă un interes sporit față de consumatori.

  „Este o piață, este normal să alegem un preț mai bun. Scopul nostru este să negociem mai bine, pentru ca cetățenii să aibă tarife mai accesibile", susține ministrul de la Chișinău.

  Gaburici a precizat în cadrul emisiunii de la Sputnik Moldova că, Federația Rusă rămâne un partener economic important pentru țara noastră.

  „În prezent, noi avem această dependență de sursele de energia electrică, de gazele naturale, dar și așa. Federația Rusă este un jucător foarte mare. Noi nu putem închide ochii la acest fapt", conchide interlocutorul.

  Amintim că unele surse media au scris zilele trecute că, începând cu 2019, când ar putea fi dat în exploatare gazoductul Ungheni-Chișinău, Moldova va renunța la gazele rusești.

  Victor Juc și Victor Parlicov
  © Sputnik / Miroslav Rotari

  Cert este că în prezent, țara noastră este asigurată cu gaze naturale de Federația Rusă în baza unui Acordul semnat cu „Gazprom" încă 2007, dar care a fost prelungit până pe 31 decembrie 2019.

  Anterior, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunţa că lucrările de construcţie a conductei de gaz Ungheni-Chişinău vor demara până la sfârşitul verii, cel târziu în septembrie 2018. Gazoductul Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

  Tematic

  Gazele din mare: România nu ține cont de Ungaria și face ce a anunțat
  Putin, la întâlnirea cu Merkel: Rusia este un furnizor de gaze în Europa de încredere
  UE va construi pe cont propriu terminale pentru importul de gaz lichefiat din SUA
  Dăncilă, oficial: unde vor ajunge gazele din Marea Neagră
  Va primi Moldova un cadou de Revelion de la Gazprom?
  Tagurile:
  precizare, import, sistare, gaze naturale, Chiril Gaburici, Rusia, Republica Moldova

  Știrile Zilei