11:21 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  18010

  Agenția Proprietății Publice a anunțat astăzi, la Chișinău, cine sunt noii proprietari ai principalului operator național de curse aeriene.

  CHIȘINĂU, 2 oct — Sputnik. Compania de stat ”Air Moldova” a fost privatizată de societatea cu răspundere limitată Civil Aviation Group, fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air.

  Potrivit Agenției de Proprietății Publice, aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deține 30 de nave de tip Boeing și acoperă în prezent 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, un coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și un expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.

  Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

  Potrivit APP, compania a fost scoasă la privatizare pentru a evita falimentarea acesteia. În anul 2015, compania a înregistrat pierderi de 227 de milioane de lei, în anul 2016 — profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei. În primul semestru al anului 2018, datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

  Ministrul Economiei, Octavian Calmâc
  © Sputnik / Мирослав Ротарь

  Compania Aeriană "Air Moldova" a fost inclusă în lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării  în decembrie 2008, iar conform Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, aprobată de Guvernul RM în octombrie 2013, pentru a face față concurenței de pe piața internațională, Compania Air Moldova urma să fie privatizată în anul 2015.

  Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

  ”Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, "Civil Aviation Group" S.R.L. urmează să lanseze șapte rute noi până la finele anului 2019 şi patru rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformând astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație”, precizează agenția.

  Totodată, "Civil Aviation Group" S.R.L. și-a asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul Air Moldova de companie națională și operator național, ceea ce va alinia Republica Moldova la standardele internaționale și va asigura o activitate eficientă în interesul cetățenilor.

  Tematic

  Un avion Air Moldova a fost lovit de fulger
  Wizz Air Chișinău: 5 rute directe noi
  Români din diaspora, iată ce vi se pregătește! Cum veți mai veni acasă?
  Tagurile:
  noi proprietari, preluare, preț, Air Moldova, Republica Moldova


  Știrile Zilei