02:29 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Pavel Filip

  Pavel Filip, despre eventualitatea că Moldova va ajuta militar Kievul

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (28)
  366 0 0

  Premierul de la Chișinău a expus astăzi în cadrul unui briefing poziția oficială a Republicii Moldova față de tensiunile între Moscova și Kiev în urma incidentului de duminică din strâmtoarea Kerci.

  CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Republica Moldova este o țară neutră și nu face parte din nici un bloc militar, a declarat astăzi premierul moldovean Pavel Filip în cadrul unui briefing susținut după o ședință convocată la Guvern în legătură cu situația din Ucraina.

  Solicitat să răspundă la o întrebare despre vreo eventuală dislocare a forțelor militare moldovenești în contextul instituirii stării de război în Ucraina, șeful Guvernului de la Chișinău a răspuns: ”Nu este o întrebare pertinentă. Nu avem acorduri de colaborare de suport militar. Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, nu facem parte din blocuri militare”.

  Premierul a declarat că a discutat astăzi cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, despre escaladarea situației în urma incidentului din strâmtoarea Kerci.

  ”Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există pericole în acest moment pentru siguranța țării noastre”, a declarat premierul moldovean.

  Pavel Filip a precizat că activitatea de trecere prin punctele de la hotarul moldo-ucrainean nu a fost afectată.

  Potrivit premierului, Poliția de Frontieră monitorizează situația în toate punctele de trecere a hotarului cu Ucraina, inclusiv pe segmentul transnistrean, și va comunica despre eventualele schimbări care vor interveni.

  Guvernul recomandă cetățenilor Republicii Moldova care vor să plece în Ucraina să manifeste prudență maximă la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea autorităților ucrainene.

  Republica Moldova are frontieră comună cu Ucraina pe o lungime de 1222 de kilometri.

  Pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră, cu excepția segmentului transnistrean, se află 31 de puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional: 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial, 5 în regim de trafic interstatal: 4 rutiere și 1 fluvial, și 7 în regim de trafic local – numai pentru cetățenii moldoveni și ucraineni cu domiciliul permanent în raioanele și regiunile de frontieră: 5 rutiere și 2 fluviale.

  Rada Supremă
  Пресс-служба президента Украины

  Potrivit legislației ucrainene, în cazul instituirii în țară a stării de război, se pune în aplicare un regim special de traversare a frontierei de stat. De asemenea, în această perioadă este limitată deplasarea în interiorul țării a cetățenilor, a străinilor și a transportului. 

  În condițiile unei situații de război, cetățenii trebuie să fie pregătiți în orice moment să prezinte la solicitarea autorităților actele de identitate, să prezinte conținutul bagajelor, să permită verificarea mijlocului de transport, a încărcăturilor, percheziționarea birourilor, a locuințelor, cu excepția cazurilor prevăzute în Constituția Ucrainei. 

  Totodată, din moment ce a fost decretată stare de război libera circulație în țară poate fi limitată.

  Тема:
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (28)

  Tematic

  Momentul reținerii navelor ucrainene în Kerci
  Lavrov despre incidentul din Kerci: nu e nevoie de mediatori
  Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat despre incidentul din strâmtoarea Kerci
  Tagurile:
  declarație, militar, ajutor, Moldova, Pavel Filip


  Știrile Zilei