19:39 20 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  NATO

  Moldovenii reconfirmă că sunt împotriva aderării la NATO

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  19651

  Un nou sondaj a arătat absența vreunor schimbări în atitudinea fața de perspectiva ca țara să fie parte a Alianței Atlanticului de Nord.

  CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Majoritatea moldovenilor se pronunță împotriva aderării țării la NATO. Asta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, la comanda Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare a CSI.

  Astfel, dacă duminica viitoare s-ar desfășura un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, atunci fiecare a cincea persoană chestionată (sau 22%) ar opta pentru calitatea de membru al Alianței. În timp ce 60 la sută dintre respondenți consideră că țara nu trebuie să adere la acest bloc militaro-politic. Alte șase la sută au afirmat că nu ar fi participat la referendum și tot atâția respondenți au declarat că nu știu ce să răspundă. Iar circa cinci la sută dintre respondenți nu cunosc absolut nimic despre această structură internațională.

  Apetiturile NATO

  Potrivit Constituţiei, Moldova are statut de neutralitate, însă din 1994 ţara cooperează cu NATO în cadrul unui parteneriat individual de cooperare. În ultimii zece ani, Moldova a încheiat mai multe acorduri cu NATO și a lansat o serie întreagă de programe care au transformat ”pașnicul” Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) într-o chestiune inutilă.

  În ţară este deschis şi un centru de informare al Alianţei. Acesta a fost inaugurat în decembrie 2017 la Chișinău. Împotriva acestui lucru s-a pronunțate de mai multe ori președintele Igor Dodon.

  În 2018, majoritatea parlamentară și Guvernul au continuat colaborarea cu NATO. De exemplu, un batalion al Armatei Naționale a fost reechipat în totalitate. Și acesta este doar un proiect pilot - în 2019 acest proces va continua și ar urma să se finalizeze cu reechiparea tuturor unităților militare cu muniții și armament de model nou, la standardele NATO.

  Stabilitatea, asigurată de statutul de neutralitate 

  Fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, reprezentantul oficial al Chișinăului la NATO în perioada 2005-2009, a declarat pentru Sputnik Moldova că statutul de neutralitate, consfințit de Constituție, trebuie să devină unul dintre principalele impedimente pentru doritorii de a atrage țara într-un bloc militar.

  Potrivit lui, anume această prevedere constituțională privind statutul de neutralitate permanentă a Moldovei o pun în același rând cu state ca Elveția, Finlanda, Austria, care își păstrează statutul de neutralitate în chestiuni de politică internațională. Gaiciuc a remarcat că fortificarea acestui statut trebuie realizată la toate nivelurile, inclusiv pe arena internațională.

  ”Am vorbit de nenumărate ori că, în cazul în care 60-70 la sută dintre cetățeni pledează împotriva aderării la NATO, conducerii țării îi va fi greu să facă acest lucru, mai ales că în Constituția noastră scrie - stat neutru. Punct!”, a subliniat Gaiciuc.

  Potrivit lui, anume acest lucru stipulat în Constituție reprezintă liantul întregii societăți.

  Victor Gaiciuc a fost ministru al Apărării, ambasador al Republicii Moldova în în Regatul Belgiei, în Regatul Țărilor de Jos, și a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

  Tematic

  Un grup de experți NATO a venit la Chișinău: Iată cu ce scop
  Moldova vrea să-și sporească bugetul militar cu o zecime
  Latinismul, premisă pentru apartenența la spațiul euro-atlantic?
  Tagurile:
  sondaj, aderare, NATO, Moldova


  Știrile Zilei