15:11 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Tricolorul afișat în cardul unei acțiuni populare

  Inițiativă inedită: crearea Mișcării Naționale Populare. Cu șeful de stat în frunte

  © Sputnik / Stringer
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  16510

  ”Președinte puternic, stat puternic” - aceasta este deviza noii formațiuni.

  CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat în cadrul conferinței de bilanț a celor doi ani de mandat despre crearea Mișcării Naționale Populare (MNP). Șeful de stat spune că această mișcare va fi creată drept răspuns la ”provocările și blocajul instituțional din partea coaliției de guvernare”. 

  ”Au trecut doi ani, noi astăzi trecem Rubiconul. Mai departe nu se poate. Am decis să accept inițiativa cetățenilor de a crea o Mișcare Națională Populară, care se va intitula ”Președinte puternic, stat puternic””, a declarat Dodon.

  Conform spuselor lui, mișcarea care are misiunea ”de a apăra statalitatea” urmează să fie creată în următoarele 30 de zile și va fi prezentă în fiecare raion și localitate din Republica Moldova.

  ”Creăm mișcarea națională și vom vedea cum procedăm împreună cu cetățenii. Altă soluție nu avem. Nu vom mai admite blocajul instituțional”, a declarat Dodon.

  Totodată, el a declarat că va anunța, după data de 20 ianuarie, dacă va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 . În opinia lui, scrutinul va promova în Legislativ trei forțe politice: PSRM, urmat la diferență de scor de PD și blocul de dreapta PAS-PPDA.

  Șeful statului, care a fost numit lider informal al PSRM, susține că socialiștii nu vor crea coaliție cu niciuna dintre cele două forțe politice. Astfel, că cel mai probabil, în opinia lui Dodon, o majoritate parlamentară după alegerile din februarie nu va fi creată, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a anului 2019.

  ” Nu văd cu cine ar face socialiștii majoritate. Mai degrabă Maia Sandu (liderul PAS) va face coaliție cu democrații”, a spus Dodon.  

  Președintele a mai declarat că anul viitor va fi unul greu pentru Republica Moldova.

  ”Anul 2019 va fi greu. Vom avea trei scrutine: alegerile parlamentare, alegerile locale generale și alegerile bașcanului Găgăuziei, iar dacă nu va fi creată o majoritate parlamentară după alegerile din 24 februarie, vor fi alegeri anticipate în a doua jumătate a anului 2019”, a declarat Dodon.

  Tematic

  Rogozin - lui Dodon: Vom verifica dacă americanii au fost pe Lună
  Detalii despre accidentul în care a fost rănit Igor Dodon: Ce a făcut un bodyguard. VIDEO
  Dodon despre remanierile din cabinetul de miniștri: Toată guvernarea trebuie schimbată!
  Dodon despre unirea cu România, NATO, Ortodoxie și relația cu Rusia
  Igor Dodon, gata să scoată lumea în stradă – Iată în ce condiții o va face
  Tagurile:
  creare, Mișcarea Națională Populară, Inițiativă, Igor Dodon
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei