05:21 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  108 0 0

  Tudor Ulianovschi a avut un schimb de opinii privind relațiile moldo-elvețiene cu preşedintele Elveției, Ueli Maurer.

  CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat la Forumul Economic Mondial, care a avut loc la Davos, Elveția.

  Republica Moldova, la Davos

  Republica Moldova este interesată în extinderea dialogului politic și diplomatic cu diferite țări, fructificarea relațiilor comercial-economice și intensificarea schimburilor comerciale cu statele lumii, inclusiv cele din Asia, Golful Persic și alte zone, precum și de atragerea investițiilor străine directe în economia naţională prin sensibilizarea companiilor multinaționale.

  Declarația a fost făcută de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederilor şi discuțiilor avute cu oficiali de rang înalt din diferite state și reprezentanți ai mediului de afaceri, participanți la cel mai mare Forum Economic Mondial din Davos.

  Tudor Ulianovschi și Ueli Maurer

  La Davos, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut un schimb de opinii privind relațiile moldo-elvețiene cu preşedintele Elveției, Ueli Maurer.

  Oficialii s-au axat pe reafirmarea intenţiei Republicii Moldova de a semna un acord de liber schimb cu statele membre ale EFTA (European Free Trade Area). Ueli Maurer a reiterat susţinerea fermă a Elveţiei pentru realizarea acestui deziderat.

  Șeful diplomaţiei moldoveneşti a adresat o invitaţie preşedintelui Ueli Maurer de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova pe parcursul anului curent.

  Ministrul de Externe și Ignazio Cassis

  Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere şi cu Ministrul Federal pentru Afaceri Externe al Elveţiei, Ignazio Cassis.

  În cadrul dialogului, oficialii au discutat despre valorificarea asistenței elvețiene în cadrul noii Strategii de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021, în special în noile domenii de asistență precum dezvoltarea educației vocaționale, extinderea întreprinderilor mici și mijlocii, crearea locurilor de muncă, etc.

  În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că prin atragerea noilor investiţii vor fi susţinute eforturile  Republicii  Moldova în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a țării, contribuind la modernizarea statului şi creşterea nivelului de trai a cetățenilor noștri.

  Șeful diplomației moldovenești a salutat implementarea cu succes a proiectelor din cadrul Strategiei de dezvoltare a Elveţiei, totodată solicitând includerea Republicii Moldova în calitate de ţară beneficiară a programelor economico-investiţionale ale Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economie (SECO).

  Programele Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice a Elveției

  Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei gestionează peste 500 de programe destinate ţărilor în curs de dezvoltare din regiunea Europei de Est şi de Sud, a căror obiectiv este de a facilita integrarea în economia globală prin consolidarea politicilor economice, extinderea infrastructurii, dezvoltarea antreprenoriatului, promovarea comerţului şi consolidarea competitivităţii în circuitul comercial internaţional prin accesul la noi pieţe de desfacere.

  Tematic

  Nici Macron nu va participa la forumul de la Davos
  Oameni de afaceri ruși vor putea participa la forumul de la Davos
  Trump anulează plecarea delegației SUA la Forumul Economic Mondial de la Davos
  Merkel va vorbi la Forumul Economic de la Davos, după „primul pas către armata UE”
  Tagurile:
  Tudor Ulianovschi, Moldova, Davos

  Știrile Zilei