16:09 24 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Дорин Киртоакэ

  Înfrângere grea pentru Dorin Chirtoacă: A pierdut în fața Ninei Costiuc, primar de Budești

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova 2019 (61)
  109510

  Luptă dură s-a dat la alegerile parlamentare din acest an în circumscripția numărul 32, cea a suburbiilor din Nord.

  Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă a luptat într-o circumscripție cu unul dintre cei mai longevivi primari din Republica Moldova, Nina Costiuc, cea care de peste 30 de ani este primar de Budești.

  Potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală, după ce u fost procestate peste 21% din procesele verbale, primarul localității Budești, Nina Costiuc a obținut 40,45 la sută. Ea este urmată de candidatul Blocului Electoral ACUM, Mihai Popșoi, cu 22,45% și Svetlana Popa de la PSRM, cu 18,41% din voturile alegătorilor. Dorin Chirtoacă nici nu se regăsețte în primii trei.

  În aceeași circumscripție au luptat pentru fotoliul de deputat, Svetlana Popa de la PSRM, Cebotari Serghei, candidat din partea Partidului ȘOR, candidatul Blocului Electoral ACUM, Mihai Popșoi și Gheorghii Mocan din partea Partidului Comuniștilor din Moldova.

  Menționăm că din acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

  Este important să spunem că în cazul în care candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

  Тема:
  Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova 2019 (61)
  Tagurile:
  Moldova, Alegeri, Dorin Chirtoacă
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei