02:33 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Rezultate

  Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare pe circumscripția națională, după procesarea a 99,53% din procesele verbale

  Cetățenii Republicii Moldova și-au ales ieri reprezentanții în Parlamentul țării. Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.

  În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

  La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali.

  Potrivit rezultatelor preliminare făcute publice de Comisia Electorală Centrală, doar patru formațiuni politice vor intra în Parlament în baza votului proporțional. Acestea sunt Partidul Socialiștilor, blocul ACUM, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Șor.

  Тема:
  Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova 2019 (61)

  Tematic

  Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă
  Socialiștii nu exclud că în Moldova ar putea avea loc alegeri anticipate
  Cum au votat moldovenii la Referendumul din 24 februarie - rezultate preliminare
  Noi rezultate preliminare, 99,44% - cine ia mai mult, cine mai puțin
  Tagurile:
  Moldova, Alegeri parlamentare, Rezultate alegeri

  Mai multe infografice

  Știrile Zilei