19:02 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  cartofi

  Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  4886 0 0

  Prețurile își fac de cap în Republica Moldova: Au să-rit în sus de sărbători și nu mai revin la normalitate, cel puțin la un șir de produse, dacă nu aproape la toate.

  CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Ne-am obișnuit cu toții că de marile sărbători, cum sunt Crăciunul, Revelionul, Paștele și Paștele blajinilor, comercianții din Republica Moldova, atât cei din marele rețele comerciale, cât și cei care stau la tarabele din piețe, majorează nemotivat prețurile. 

  Și asta pentru că, din toată sărăcia, oamenii, creștinii noștri dau și ultimul ban din buzunar, se împrumută dacă trebuie, doar să asigure o masă îmbelșugată de sărbători. Comercianții știu asta și de aceea majorează prețurile, oricum lumea va cumpăra.

  Dar iată că după ce trec sărbătorile, însă prețurile nu revin la nivelul de până la majorare. Poate coboară puțin și atât, la unele însă nici nu coboară.

  Acesta este cazul prețurilor la cartofi, care au devenit crescut extrem de mult atât în piețe, cât și în magazine, fapt care a fost remarcat de internauți pe rețele de socializare. 

  Spre exemplu, prețul la un kilogram de cartofi de calitate proastă și din recolta anului trecut ajunge la 18-21 de lei. Iar dacă cartofii sunt noi, crescuți în seră, un kilogram costă tocmai 30 de lei.

  Și asta în condițiile în care, în mod tradițional, în Republica Moldova, cartoful era un produs alimentar social, accesibil oricui.

  Vome menționa că prețurile de pe piață sunt determinate de cel angro. Spre exemplul, pe site-urile de vânzări cartoful este vândut angro la prețul de 13 lei kilogramul! 

  preț cartofi angro
  preț cartofi angro

  Și prețurile la ceapă tot au luat-o razna. Dacă ceapa verde, din recolta anului acesta costă 150 de lei kg, atunci cea veche, din recolta anului trecut costă și ea tocmai 20 de lei kg.

  Și prețurile la mare au crescut mult. Dacă angro ele sunt vândute cam la 13 lei kilogramul, atunci pe tarabele din piețe și pe rafturile in magazine ele ajung la peste 20 de lei kilogramul.

  mere preț angro
  mere preț angro

  Lumea este revoltată, dat fiind că aceste prețuri sunt mari ca în Uniunea Europeană, pe când salariile sunt de zeci de ori mai mici.

  Tagurile:
  Republica Moldova, Preţuri, UE, cartofi


  Știrile Zilei